Tips voor een (aan)sprekend ontwerp voor je tuin

gepubliceerd op 29-01-2018

Je tuin gaat al jaren mee en laat de geschiedenis van je gezin zien. Kleine kinderen werden groot, de zandbak ligt er sneu bij, het grote gazon is niet meer nodig, de klimboom uit een iets latere fase is dood gegaan en de vuurkuil die intensief gebruikt werd door de opgroeiende pubers is niet meer nodig. Kortom; je tuin is een onsamenhangende verzameling geworden.

Misschien ben je een nieuw huis aan het bouwen en sta je op het punt de beslissing te nemen om een tuinontwerper voor een mooi plan voor je tuin te vragen. Hoe zoek je uit wat je precies wilt?

 

Wat wil ik?

Bekijk tuinfoto’s van tuinen op internet, tuintijdschriften en tuinboeken en vraag jezelf af waarom je de ene mooi tuin vindt en de andere niet? Denk en overleg vervolgens samen hoe je de tuin wilt gaan gebruiken. Wat vind je belangrijk in een tuin? Zit je graag in de zon, houd je van mensen ontmoeten? Wil je dat de kinderen volop kunnen spelen of houd je van rust en intimiteit? Wil je een avontuurlijke tuin? Een tuin om trots op te zijn? Allemaal vragen die de ontwerper die je kiest, zal stellen. Samen met hem of haar praat je uitgebreid over de tuin van je dromen.
 

Wat kies ik? Het concept

Alle antwoorden op deze vragen kunnen vorm krijgen binnen een concept. Met een concept wordt het IDEE – misschien nog duidelijker, het THEMA- bedoeld. Het idee dat ten grondslag ligt aan het ontwerp voor je tuin. Dat idee is het uitgangspunt en bepaalt vormen en functies maar zeker ook materialen en beplanting. Alles staat in dienst van het concept. Hoe bepaal je welk concept als basis voor je nieuwe tuin wilt?

Kies een tuinontwerper die graag volgens dit uitgangspunt werkt. Gedurende het gesprek over de nieuwe tuin wordt vanzelf duidelijk wat belangrijk is, wat je inspirerend of interessant vindt, waar je omgeving en/of je huis aanleiding toe geeft. Het concept hoeft niet altijd hoogdravend te zijn. Ook iets heel gewoons kan aanleiding geven voor de keuze ervan.

Voorbeeld; het concept ‘Vierkant rond de Kersenboom’ voor een tuin met een aanwezige grote oude kersenboom die mag blijven staan. Het nieuwe tuinontwerp is opgebouwd uit vierkanten of delen daarvan die rond de kersenboom in een spannend patroon gerangschikt zijn. Ronde tafels op het terras onder de kersenboom en op de veranda. Met een knipoog naar de titel van de tuin!

 

Sterke tuin

Als je als tuinontwerper ontwerpt vanuit een concept dan weet je bijna zeker dat het resultaat een tuin zal worden met een sterke uitstraling. Een bijzondere tuin waarin alles klopt. Dat geldt zeker voor een kleine tuin.  Meer lezen? Het boek 30 tuinontwerpen, ongewone ontwerpen voor een gewone tuin gaat verder in op het belang van conceptuele ontwerpen. Bestellen via de boekhandel of gesigneerd via de auteurs Oxalis-tuinontwerpen (mailto:info@oxalis-tuinontwerpen.nl) of Bernadette den Bieman (mailto:info@bernadettedenbieman.nl))

 

Hulp nodig bij het kiezen? Vraag het één van onze tuinontwerpers! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)

 

Auteur: Jeanne van Rijs (www.oxalis-tuinontwerper.nl (http://www.oxalis-tuinontwerpen.nl))

Foto’s en tuinontwerpen: Jeanne van Rijs

Oxalis Oxalis
Oxalis tuinontwerpen_Omsloten_Ruimte Oxalis tuinontwerpen_Omsloten_Ruimte
Oxalis_tuinontwerpen_Uitnodigende_Vijvertuin Oxalis_tuinontwerpen_Uitnodigende_Vijvertuin
Oxalis_tuinontwerpen_Vierkant-rond-de-kersenboom Oxalis_tuinontwerpen_Vierkant-rond-de-kersenboom
FOR_omslag_ongewone_ontwerpen_voorzijde FOR_omslag_ongewone_ontwerpen_voorzijde