Nieuwe toverhazelaars

gepubliceerd op 08-02-2018

Hamamelis, de toverhazelaar is een bekende winterbloeiende struik. Niet alleen geliefd bij de tuinier en ontwerper vanwege zijn leuke gele lintbloemen, maar zeker ook vanwege de heerlijke geur. Met name Hamamelis mollis, de Japanse toverhazelaar staat hierom bekend. Maar het palet aan toverhazelaar bloemkleuren is de laatste jaren enorm uitgebreid. Niet langer is het kleurenschema beperkt tot geel, ook oranje, rood en zelfs rozerood hebben hun intrede gedaan. Ook zijn er treurvormen, selecties met opmerkelijk mooie herfstkleuren en herfstbloeiers. Een aantal nieuwe en verbeterde versies van de traditionele toverhazelaars wil ik even aan je voorstellen.

 

Tip 1: Oranje bloeiende toverhazelaar

Er zijn een aantal cultivars in het oranje spectrum zoals Hamamelis intermedia ‘Harry’, een geeloranje geurende cultivar, vernoemd naar de Belgische plantkundige Harry van Trier. Hamamelis intermedia ‘Arnhem’ heeft prachtige warmoranje bloemen en geurt aangenaam. Niet supersterk, maar toch. Deze goed vertakkende en gezonde struik bloeit meestal in maart, maar een beetje afhankelijk van de winter kan de bloeitijd vroeger of later zijn.

 

Tip 2: Geelbloeiende toverhazelaar

Als je een grootbloemige gele toverhazelaarcultivar zoekt is een recente introductie van de Nederlandse Hamamelis specialist Wim van der Werff de moeite waard.  Hamamelis ‘Anne’ heeft warmgele bloemen die behoorlijk flink zijn van formaat. Echt gewoon een heel goede toverhazelaar. De heerlijk geurende frisgele Hamamelis mollis ‘Wisley Supreme’ is een aanrader voor de ontwerpers die echt voor geur gaan.

 

Tip 3: Roodbloeiende toverhazelaar

Hamamelis intermedia ‘Foxy Lady’ met rozerode bloemen is wel een heel aparte vogel. De bloemkleur komt het beste tot zijn recht als de toverhazelaar gezien wordt met tegenlicht. Echt spectaculair. Hamamelis ‘Livia’ die wat lichter rood is, mag er overigens ook zijn.

 

Voor wie meer wil weten over toverhazelaars loont het de moeite om de Nederlandse Planten Collectie Hamamelis eens te bezoeken in Boskoop. De collectiehouder Wim van der Werff heeft honderden verschillende toverhazelaar cultivars verzameld. Meer info vind je op de website www.plantencollecties.nl (http://www.plantencollecties.nl)
 

Hulp nodig bij het kiezen van een toverhazelaar? Vraag het één van onze tuinontwerpers! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)
 

Auteur: Cor van Gelderen, www.esveld.nl (http://www.esveld.nl)

Foto’s: Cor van Gelderen

1Oranje Hamamelis Arnhem ©Cor van Gelderen 1Oranje Hamamelis Arnhem ©Cor van Gelderen
2Oranje Hamamelis Harry ©Cor van Gelderen 2Oranje Hamamelis Harry ©Cor van Gelderen
3 Hamamelis Wisley Supreme ©Cor Van Gelderen 3 Hamamelis Wisley Supreme ©Cor Van Gelderen
4 Hamamelis Anne en foxy lady ©Cor van Gelderen 4 Hamamelis Anne en foxy lady ©Cor van Gelderen