Langer en vaker genieten van de tuin, wie wil dat nou niet ?

gepubliceerd op 15-02-2018

 

Vroeg in het voorjaar lekker beschut genieten van de eerste zonnestralen. Minder rekening houden met ‘de kans op een buitje’ en gewoon de tafel dekken de hele zomer lang. De nazomer verlengen en in de avonduren langer  genieten van het buitenzijn.

Wie wil dat nou niet ?

Er zijn zo veel redenen om voor een overkapping te kiezen maar waar moet je nu op letten?

Tip 1: Functie

Denk goed na over de functie van je overdekte terras, inventariseer je wensen. Ook de omgevingsfactoren zijn hierbij mede bepalend. De woning, zon, wind en regen, de ligging van de tuin en de boom of aanbouw van de buren. Wil je gezellig kunnen tafelen met vrienden of loungen op de zondagmiddag in de schaduw? 

Je kunt ook kiezen voor ‘best of both worlds’, een dak wat open en dicht kan is dan de ultieme oplossing (zie foto met Lamellendak). Of wil je een dak met zonnepanelen?

Wil je droog naar je overkapping vanuit het woonhuis, of vindt je dat niet echt belangrijk. Is er bergruimte nodig? Wil je b.v. een buitenhaard of een buitenkeuken.  Is het mogelijk om een beetje verhoogd te zitten (b.v. een vlonder), dit geeft zeker een andere beleving van ‘het zitten’.

Maak een lijstje van alle wensen. Dit is de basis voor een ontwerp. De tuinontwerper helpt je om de lijst compleet te maken.
 

Tip 2: Mag het ? Wat zijn de regels?

Als je gaat nadenken over een overkapping doe altijd eerst even een vergunning check op internet en/of vraag het na bij je gemeente. Breng ook tijdig je buren op de hoogte van je plannen. Voorkom dat je mooie plan niet uitgevoerd kan worden, zorg in ieder geval dat vooraf alle voorwaarden bekend zijn. Zo voorkom je teleurstelling en extra kosten. Verder is het belangrijk dat het bouwwerk constructief doorgerekend is en conform bestek wordt uitgevoerd. Met andere woorden veiligheid gaat voorop! Maak hierover afspraken met de uitvoerder. (Foto 2)

O.a te vinden op: Rijksoverheid-bouwbesluit (https://rijksoverheid.bouwbesluit.com)

 

Tip 3: Maatwerk of standaard?

Er zijn veel standaardproducten voor overkappingen op de markt. Als dit past bij je idee of het ontwerp kan het een prima oplossing zijn. Vaak is dit prijstechnisch wat gunstiger. (Foto 3 standaard overkapping met berging)

Als je kiest voor een maatwerk overkapping dan zijn er veel meer mogelijkheden voor vorm, afmeting en materialen. Misschien wil je wel een groen dak of bijzondere materialen zoals natuursteen of Cor-ten staal gebruiken.

Leidend is het ontwerp en de stijl van de overkapping waar je voor kiest, de tuinontwerper helpt je om de juiste toon te vinden. Leg vast dat de uitvoering van de overkapping conform het bestek en constructieberekening uitgevoerd wordt.


Tip 4: Stijl

Of het nu gaat om een compleet nieuwe tuin of het realiseren van een overkapping in een bestaande of te renoveren tuin. De stijl en de ligging zijn natuurlijk heel belangrijk voor het totale plaatje.

Je kunt de stijl van de woning doorzetten naar de overkapping of juist kiezen voor het contrast b.v. en moderne overkapping als tegenhanger van een oudere woning.

En natuurlijk zal alles in balans moeten zijn met de tuin en moet de sfeer bij je passen. ( voorbeeld ontwerpen )

Verzamel voorbeelden uit tuinboeken of b.v. Pinterest, kijk op de website van ontwerpers, met deze ideeën kun je zelf al meer de richting van de gewenste stijl aangeven.

 

Hulp nodig bij het kiezen? Vraag het één van onze tuinontwerpers! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)

Auteur: Jan Vlemmix, Mooie Tuinen (http://www.mooietuinen.com/)

Foto’s en tekeningen: Jan Vlemmix

Overkapping 1 Lamellen Overkapping 1 Lamellen
FOTO 2- CONSTRUCTIE JANMOOIETUINEN FOTO 2- CONSTRUCTIE JANMOOIETUINEN
FOTO 3 -OVERKAPPING MET BERGRUIMTE JANMOOIETUINEN FOTO 3 -OVERKAPPING MET BERGRUIMTE JANMOOIETUINEN
SCHETS 1 Overkapping SCHETS 1 Overkapping
SCHETS 2 Overkapping SCHETS 2 Overkapping
SCHETS 3 Overkapping SCHETS 3 Overkapping
SCHETS 4 Overkapping SCHETS 4 Overkapping