Waarom een tuinontwerp?

gepubliceerd op 26-02-2018

Tja, waarom zou je een tuinontwerper inhuren? Zeker als je zelf creatief bent en best wel groene vingers hebt. Als het maken van een droomtuin je passie is kun je best een heel eind komen!

Het maken van een gedegen en compleet tuinontwerp kost flink wat tijd. Een goede tuinontwerper heeft uitgebreide materialenkennis en weet welke planten in een bepaalde omgeving gedijen en hoe die zich in de loop van de tijd ontwikkelen.

Hij of zij is in staat om in de vormgeving jouw wensen en voorkeuren te vertalen naar structuur, textuur, kleurcombinaties en de totale balans. De tuinontwerper kan volumes inschatten en weet hoe belangrijk geur kan zijn voor de beleving van een tuin. Hij of zij weet wat nodig is om een gezond bodemleven te activeren en hoe desgewenst vogels naar je tuin gelokt kunnen worden.

Natuurlijk preken wij als tuinontwerpers voor eigen kerk als we ons ‘aanprijzen’…maar dat doen we dan wel met overtuiging, geloof, vakkennis en met gedrevenheid om echt wat moois te maken. We maken de tuin met een ‘wauw gevoel’, de tuin die echt bij je past.

Een tuin aanleggen is een flinke investering waar je een lange tijd van wilt genieten. Reden te meer om dit zorgvuldig aan te pakken.

 

TIP 1: Welke tuinontwerper past bij mij?

De klik is belangrijk, spreek je dezelfde taal? De meeste tuinontwerpers plannen een kennismakingsgesprek. In dit gesprek wordt de aanpak besproken en kan er een inschatting gemaakt worden van de hoeveelheid werk. De tuinontwerper kan toelichten wat je van hem of haar mag verwachten en voorbeelden van reeds uitgevoerde tuinaanlegprojecten laten zien.  

Vervolgens kan er een offerte aangeboden worden. Sommige tuinontwerpers werken samen met een hovenier, andere tuinontwerpers kunnen offerte aanvragen bij meerdere hoveniers voor de uitvoering. Alle mogelijkheden kunnen worden besproken.

Het kan zijn dat je een tuinontwerper kiest voor een specifieke stijl. Veel tuinontwerpers werken daarentegen juist naar de tuinstijl toe die je zelf wilt zien.
 

Tip 2 Budget
Een veel gestelde vraag: wat kost eigenlijk een tuin ? Dit is niet echt eenvoudig te beantwoorden, Ja er zijn zeker gemiddelde prijzen per meter te noemen. Grofweg varieert dit tussen en eenvoudige tuin, een tuin met extra’s zoals een pergola, duurdere bestrating, een waterpartij en tuinverlichting. Of een luxe tuin met een tuinhuis, een zwembad of zwemvijver, keermuurtjes, grotere bomen of heesters etc.

De tuinontwerper kan na een inventarisatie inzicht geven in de globale kosten van een tuin. Veel hangt af van de grootte van het perceel, de wensen, de kwaliteit van het materiaal en of er duurdere onderdelen gewenst zijn.

Een globaal budget is belangrijk om een realistisch ontwerp te maken, denk dus goed na over het te besteden bedrag voor de uitvoering.

 

Tip 3: Bestek en prijsvergelijking

Ben je tevreden over het tuinontwerp en wil je verder het project zelf ter hand willen nemen, laat dan een bestek maken door de tuinontwerper. Een prijsvergelijking op basis van een schetsontwerp zonder specifieke/gedetailleerde omschrijvingen van alle materialen en aantallen geeft het risico dat appels met peren worden vergeleken. Je wilt natuurlijk voorkomen dat er b.v. ongevraagd goedkopere materialen gebruikt worden wat mogelijk ten koste gaat van de kwaliteit en/of de uitstraling.

Mijn advies is dan ook om de tuinontwerper het project te laten begeleiden voor een optimaal resultaat. Zijn er gaandeweg om wat voor reden dan ook wijzigingen gewenst ?.... betrek altijd de tuinontwerper hij of zij kan adviseren om te zorgen dat het tuinontwerp ’overeind’ blijft.

 

TIP 4: Tuinaanleg faseren

Een tuin leg je aan voor langere tijd een goed tuinontwerp is de basis voor succes. Om de kosten van de tuinaanleg te spreiden is er de mogelijkheid om de uitvoering in aanlegfases aan te pakken. Soms zijn er b.v. kleine kinderen en vraagt dit om specifieke en tijdelijke invulling binnen bepaalde delen van de tuin. (b.v. een zandbak, schommel of springkussen) De tuinontwerper kan hierbij adviseren.

 

TIP 5: Inzicht in het plan

De tuinontwerper doet zijn/haar best om het tuinontwerp zo goed mogelijk over te brengen. Een eventuele 3D presentatie, aanzicht tekeningen, uitgewerkte ontwerpdetails, een moodboard etc.

Als het tuinontwerp er ligt is het niet voor iedereen mogelijk om meteen een gevoel te krijgen bij de vlakverdeling en maatvoering. Hoe groot is het terras nu werkelijk? Waar komt de border precies? Hoe ziet het gazon qua formaat er uit. Zet wat piket paaltjes of bamboestokjes in de tuin op de hoeken volgens de tekening, verbind deze met een touw of lint. Hiermee kun je daadwerkelijk zien hoe de diverse onderdelen van de tuin uit gaan pakken.
 

Vragen over een tuinontwerp? Vraag het één van onze tuinontwerpers! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)

 

Auteur: Jan Vlemmix WWW.MOOIETUINEN.COM (http://www.mooietuinen.com/)

Foto: ‘Chinese tuin’ (Johan Pabon Fotografie (http://johanpabonfotografie.nl/))

Foto’s en tekeningen: Jan Vlemmix

Jan 0 JANMOOIETUINEN copyright  foto-Johan Pabon 2018-02-26 16-9 Jan 0 JANMOOIETUINEN copyright foto-Johan Pabon 2018-02-26 16-9
0 Appel en Peer JANMOOIETUINEN 2018-02-26 16-9 0 Appel en Peer JANMOOIETUINEN 2018-02-26 16-9
0 3D Impresissie JANMOOIETUINEN 2018-02 16-9 0 3D Impresissie JANMOOIETUINEN 2018-02 16-9
0 Aanzicht JANMOOIETUINEN 2018-02.jpg 2 16-9 0 Aanzicht JANMOOIETUINEN 2018-02.jpg 2 16-9
0 Moodboard tuin 16-9 0 Moodboard tuin 16-9