Tips voor het inrichten van kleine voortuin

gepubliceerd op 09-03-2018

Je voortuin is het visitekaartje van je huis, zéker als je je woning te koop hebt staan. Wist je dat de koper van je huis binnen de enkele minuten de koop al beslist? Dat beslissingsmoment begint al bij de voortuin. Een goed ingerichte voortuin is dus essentieel, maar geen eenvoudige opgave. Hoe kun je de voortuin goed inrichten? We geven je 5 praktische tips:

Tip 1: zorg voor een logische routing en bepaal de functies
Het lijkt gezellig zo’n slingerpaadje naar de voordeur, maar praktisch is het niet. Een mens loopt altijd de kortste route van A naar B. Tenzij er mooie, grote heesters staan waar je omheen moet slingeren, zal een slingerpad altijd recht worden afgesneden.  Het pad naar de voordeur kan maar beter de kortste route hebben.
In de voortuin zien we steeds vaker de opslag van containers. Die kunnen mooi worden weggewerkt in een containerkast. Ruimte om een fiets (tijdelijk) te parkeren is ook altijd handig!

Tip 2: kies voor de juiste bestrating
De toegang naar je woning dient voor iedereen veilig te zijn. Vermijd trappen en kies liever voor een flauwe helling om eventuele hoogte verschillen op te werken. Kies voor geschikte verharding. Voor het pad naar de voordeur zijn keramische tegels of houten vlonders bijvoorbeeld ongeschikt. Deze worden bij een beetje vorst spekglad. Ook al gebruik je zelf altijd de achterdeur om thuis te komen, bedenk dat de postbode of krantenbezorger niet zo blij is met de ijsbaan naar je voordeur.

Tip 3: bedenk hoeveel privacy je wilt
Volgens de woningwet mogen bouwwerken in de voortuin, zoals muren, niet hoger zijn dan 1 meter. Hagen mogen wél hoger zijn. Wil je geen inkijk vanaf een drukke weg in je woning, kies dan voor een groenblijvende haag. Als je een terras in je voortuin wilt met privacy, dan zijn hoge siergrassen zoals Miscanthus of Fargesia (niet woekerende bamboe) ook een mooie oplossing. Je kunt je er prima achter verschuilen.

Tip 4: Kies voor vast meubilair
Een voortuin is voor vandalen makkelijk toegankelijk. Het zou jammer zijn als je lievelingspotten, decoraties of meubilair worden vernield of gestolen. Maak je tuin daarom ‘hufterproof’.  Zit je wel graag in de voortuin, gebruik dan vast meubilair, bijvoorbeeld geïntegreerd en vastgeschroefd aan een verhoogde border. De verhoogde border met planten geeft je meteen meer privacy.

Tip 5: maak de oprit en het pad breed genoeg
Om aan beide zijden van de auto uit te kunnen stappen is een oprit van een breedte van 4 meter nodig. Wil je met een fiets met boodschappentassen aan het stuur nog langs de auto kunnen passeren, reken dan op extra breedte. Afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid ruimte, is een pad naar de voordeur tussen de 1.00 m en 1.50 m breed voldoende. Wellicht kun je samen met de buren een gezamenlijk pad maken, dat scheelt ruimte én in de kosten voor de aanleg. Gebruik de bestrating puur functioneel, want er moet natuurlijk voldoende ruimte overblijven voor de beplanting. Uiteindelijk bepaalt de beplanting grotendeels de sfeer in de tuin!
 

Heb je tuinplannen voor je voortuin en kom je er niet uit? Vraag het één van onze  deskundige tuinontwerpers! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)

© Auteur: Jacqueline Volker,  www.lifestyleadviseur.nl (http://www.lifestyleadviseur.nl)
Foto’s: Frans de Jong. Tuinontwerp en styling: Jacqueline Volker www.lifestyleadviseur.nl (http://www.lifestyleadviseur.nl)

Kleine voortuin inrichten ©Jacqueline Volker 1 Kleine voortuin inrichten ©Jacqueline Volker 1
Kleine voortuin inrichten © Jacqueline Volker 2 Kleine voortuin inrichten © Jacqueline Volker 2
Kleine voortuin inrichten © Jacqueline Volker 3 Kleine voortuin inrichten © Jacqueline Volker 3
Kleine voortuin inrichten © Jacqueline Volker 4 Kleine voortuin inrichten © Jacqueline Volker 4
Kleine voortuin inrichten © Jacqueline Volker 5 Kleine voortuin inrichten © Jacqueline Volker 5
Kleine voortuin inrichten © Jacqueline Volker 6 Kleine voortuin inrichten © Jacqueline Volker 6