Tuintrappen

gepubliceerd op 12-03-2018

Een logische verbinding om van hoog naar laag te gaan in de tuin is via een trap of een traptrede. Sommige tuinen vragen gewoon om trappen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een dijktuin, een tuin op de Utrechtse heuvelrug, of een tuin in Zuid-Limburg. Maar er bestaan legio andere situaties waarbij hoogteverschillen in de tuin opgelost moeten worden! Maar waar moet je rekening mee houden?

In de praktijk bestaan er verschillende manieren om in de tuin een mooie tuintrap te maken. Belangrijk is dat een trap goed loopt en er een goede verhouding bestaat tussen de optrede (het verticale element) en de aantrede (het horizontale element).

Meestal geeft een enkele opstap geen probleem met de maatvoering. Maar het ontwerpen van een tuintrap met meerdere treden vraagt wel degelijk om enige praktische kennis. We geven u enkele tips!
 

TIP 1 – Gebruik de trapformule voor een tuintrap

Pas de trapformule toe bij het dimensioneren van de tuintrap. Deze trapformule zorgt ervoor dat een trap voor de meeste mensen goed beloopbaar is:

2 optreden + 1 aantrede = 570 - 630 mm

Traptreden om hoogteverschillen te overbruggen zijn zelf te maken door bijvoorbeeld een tuintegel te verlijmen op een stapelement of betonbiels. Maar tuintraptreden zijn ook standaard te koop in verschillende afmetingen in natuursteen of in beton.

Een luie langzame trap voor heeft een lage optrede en een lange aantrede. Dit is een ideale trap om een statig effect te bereiken.. Een snelle compacte trap heeft een hoge optrede en een korte aantrede. Deze trappen zijn vooral functioneel.
 

TIP 2 – Maak een veilige tuintrap

De maximale optrede van een trap uit het oogpunt van veiligheid bij nieuwbouw volgens het Bouwbesluit van 2012 bedraagt 21 cm en de minimum breedte van een trap bedraagt 80 cm. Maak dus de traptrede niet hoger dan 21 cm en minimaal 80 cm breed.

Tuintrappen gemaakt van spoorbiels en andere houtmaterialen kunnen vooral in de winter spekglad worden. Gebruik dan ook liever geen hout wanneer trappen (bijna) dagelijks gebruikt worden! In plaats daarvan is het veel verstandiger en veiliger om een trap te maken van metselwerk, natuursteen, beton, cor-tenstaal of verzinkt staal. Om de veiligheid te vergroten kunnen trappen eenzijdig of tweezijdig uitgevoerd worden met een trapleuning.
 

TIP 3 – Kies een mooie oplossing voor de tuintraptreden

Traptreden mogen natuurlijk ook best mooi zijn! De eenheid tussen de traptreden en de andere ‘harde’ tuinmaterialen in het tuinontwerp kunnen we benadrukken door de vorm, de afmetingen, het materiaal en de kleur van de tuintrap of tuintreden op elkaar af te stemmen. Welke oplossing spreekt u het meeste aan? Dit zijn aantal mogelijkheden:

+ Vrijdragende traptreden. Langwerpige betonplaten worden op een zichtbare staalconstructie gelegd.

+ Zwevende traptreden. Vierkante betonplaten of stalen platen lijken te zweven op een onzichtbare draagconstructie

+ Elleboog traptrede. Traptreden met een gekantelde L-vorm worden op elkaar gestapeld.

+ Bloktraptreden. Massieve traptreden van beton of natuursteen worden verschoven op elkaar gestapeld.

+ Traptreden met een neus. Dit zijn traptreden waarbij het bovenste deel iets uitsteekt ‘de neus’.

+ Op en aantrede elementen. Deze traptreden bestaan uit twee delen die samen de trede vormen.

+ Gebogen traptreden. Deze traptreden in gebogen vorm worden meestal als speciaal product op aanvraag  gefabriceerd en zijn duurder in aanschaf

+ Hoek traptreden. Traptreden van massief beton met een hoek. Meestal als speciaal product op aanvraag gefabriceerd. Deze treden zien er beter uit dan traptreden die in verstek zijn gezaagd.

(Zie afbeelding vier voor illustraties)

 

Heeft u hulp nodig bij het bedenken van een tuintrap? Vraag het één van onze tuinontwerpers! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)

 

Auteur: Gilbert de Jong, ConceptGroen Plan+Presentatie (https://www.conceptgroen.nl)

Foto’s: Gilbert de Jong

Ontwerpen: Gilbert de Jong

 

Voor Google SketchUp gebruikers: Het 3D model van de trap is te downloaden uit het 3D Warehouse. Vul in: Tuin trap in het zoekvenster.

 

De foto’s zijn gemaakt van tuinen aangelegd door Hoveniersbedrijf en ontwerpbureau Visio Vireo Tuinen (Steenbergen)

Tuintrap ©Gilbert de Jong Tuintrap ©Gilbert de Jong
Natuursteentraptreden Natuursteentraptreden
Traptrede basalt Traptrede basalt
Traptreden voor hoogteverschillen Traptreden voor hoogteverschillen
Trap voor hoogteverschillen Trap voor hoogteverschillen