Elke tuin verdient een boom

gepubliceerd op 15-03-2018

Bomen… Ze zijn er in allerlei soorten en maten en zorgen voor de verticale dimensie in een landschap, park en tuin.

Bomen fascineren. Zo kunnen ze je meenemen naar vroegere tijden als je door een oud landschap of bos wandelt.  Bomen kunnen verwonderen.  Denk bijvoorbeeld aan de dikke stronk van een eeuwenoude eik.

Bomen kunnen ontroeren en emoties oproepen… Een boom geplant als aandenken aan je pasgeboren kind of destijds in je tuin gezet door je inmiddels overleden ouder.

Bomen, eigenlijk kun je ze wel vergelijken met mensen. Een rij bomen van dezelfde soort maar toch elk met uniek gevormde takken!

Bomen, elke tuin verdient een boom.  Maar hoe ga je nou op zoek naar de juiste boom voor jouw tuin?

 

In de eerste plaats moet je bedenken welke functie de boom moet hebben...

 

Daarbij kun je dan denken aan bijvoorbeeld :

 

Gebrek aan privacy of uitzicht op een lelijke muur

In deze gevallen is een leiboom heel geschikt. Een leiboom is niets anders dan een boom waarvan de takken geleid zijn in een vierkant scherm. Voordeel van zo’n boom is ook dat ze niet zoveel ruimte in beslag nemen. Ideaal wanneer de tuin niet zo groot is. Denk er wel altijd even aan om te overleggen met de buren! Wel zo verstandig en wie weet is het een idee om ze samen op de erfgrens te plaatsen. In dat geval kunnen de kosten van de aanschaf door u en de buren gedeeld worden! 

 

Schaduw en verkoeling

Er gaat niets boven de schaduw van een boom! Zelfs de meest exclusieve en mooiste zonwering kan daar niet tegenop! Daarnaast zorgt een terras(je) onder een boom direct al voor heel veel sfeer! Denk aan die heerlijke terrassen in Zuid-Europa.

Ook hier kun je, als je een vrij kleine tuin hebt, kiezen voor een boom met een leivorm. In dit geval in parasolvorm. Heb je een terras op het zuiden? Bedenk dan wel dat als je deze bomen voor of op dit terras plant, je wel voortdurend in de schaduw zit en dat de woonkamer dan ook wat donkerder kan worden.

Bekend als leiboom zijn bijvoorbeeld de leibeuk, de leiplataan of de leilinde, maar er zijn nog zoveel meer bomen die geleid kunnen worden zoals een leihaagbeuk, een lei-amberboom of een leimoeraseik.

Heb je een tuin met veel ruimte? Dan is een grote(re) boom of een meerstammige boom met een natuurlijke vorm en grillig gevormde takken prachtig!

 

Dieptewerking en zichtlijnen

Een boom geplant op de juiste plek kan de dieptewerking van de tuin versterken en kan het accent leggen op de zichtlijn. Zo lijkt je tuin groter!

 

Benadrukken van de juiste tuinsfeer

Erg belangrijk om hiermee rekening te houden in verband met de uiteindelijke keuze van de boom. Er zijn bomen met een dicht bladerdak maar ook bomen met een transparante kroon waar het zonlicht prachtig door gefilterd wordt zoals een valse Christusdoorn (Gleditsia) of een gewone acacia (Robinia pseudoacacia).

Er bestaan naaldbomen die groen blijven en loofbomen die bladverliezend zijn... Bomen met bloesem, prachtige herfstkleuren, maar ook bomen waarvan de stam of bast bijzonder is om te zien! Bomen die van nature grillig gevormd en meerstammig zijn en bomen die 1 stam hebben en een wat statischer uiterlijk hebben. Keuze genoeg!

 

Is de functie bepaald dan komen er nog een aantal andere aspecten bij kijken. Heel belangrijk daarbij is de uiteindelijke grootte van de boom.  We kennen allemaal het programma van ‘De Rijdende Rechter’ waarin talloze burenruzies de toon voeren door te groot geworden bomen die overlast veroorzaken. Daarnaast zijn er ook nog wettelijke richtlijnen waaraan tuineigenaren zich moeten houden. Zo mag een boom officieel nooit binnen twee meter van de erfgrens geplant worden.

 

Is er maar voor 1 boom ruimte in de tuin? Juist dan is het belangrijk een boom te kiezen die alle seizoenen iets te bieden heeft. Een voorbeeld van een boom die alle seizoenen wat te bieden heeft is het krentenboompje want deze tuinplant heeft voorjaarsbloesem, bessen voor de vogels en een mooie herfstkleur.

 

Is de juiste boom gevonden? Denk dan ook na over de levermaat van de boom. Een levermaat van 12-14 cm wil zeggen dat de stamomtrek op 1 meter hoogte 12-14 cm is. Een volwassener exemplaar zal de tuin gelijk meer uitstraling geven. 

Een goede tuinontwerper zal met al deze zaken rekening houden en hierin kunnen adviseren.

 

Tot slot mogen we niet vergeten dat bomen ook heel belangrijk zijn als uitzichtpunt en bescherming voor vogels. Denk daarbij ook aan nestgelegenheid. Daarnaast vormen  ze in het veranderende klimaat een hele belangrijke rol bij de uitstoot van CO2. Bomen produceren zuurstof zolang ze leven en nemen CO2 op.

 

Zie jij door de bomen het bos niet meer? Schakel dan een van onze tuinontwerpers in! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)

 

Auteur: Renee Koen, De Tuinen van Renee Koen (http://detuinenvanreneekoen.nl/)

Foto’s: Renee Koen

Dakbomen in vlonder ©De Tuinen van Renee Koen Dakbomen in vlonder ©De Tuinen van Renee Koen
Het verhaal van een holle eik ©De Tuinen van Renee Koen Het verhaal van een holle eik ©De Tuinen van Renee Koen
Meerstammige bomen ©De Tuinen van Renee Koen Meerstammige bomen ©De Tuinen van Renee Koen
Mooie stam van een bijzondere sierkers ©De Tuinen van Renee Koen Mooie stam van een bijzondere sierkers ©De Tuinen van Renee Koen
Een boom in je tuin ©De Tuinen van Renee Koen Een boom in je tuin ©De Tuinen van Renee Koen
Een esdoorn met een prachtige herfstkleur ©De Tuinen van Renee Koen Een esdoorn met een prachtige herfstkleur ©De Tuinen van Renee Koen