Tips voor een natuurtuin

gepubliceerd op 05-04-2018

De wensen voor de tuin zijn de laatste tijd aardig aan het veranderen. Wat tegenwoordig van belang is dat de tuin meer leeft. Een tuin met meer (natuur)beleving. Een natuurtuin met vogels die er eten en broeden. Een natuurtuin met meer vlinders, bijen en ander leven.

Hoe dit aanpakken? Zoals bij iedere goede tuin begint dit met een plan. Maar voordat met het plan, het tuinontwerp, wordt begonnen wordt er een inventarisatie gemaakt van .oa.

- de bodem, voor het bodemleven;

- de aanwezige natuurlijke vegetatie;

- de omgeving/buurt naar drachtplanten;

- de bezonning;

- het vochthoudend vermogen van de tuin.

 

Tip 1 het bodemleven in een natuurtuin

Een natuurtuin is pas een tuin als er tuinplanten in staan. Het fundament voor uw planten is de bodem. Het tuinontwerp en beplantingsplan gaat uit van de aanwezige bodem. Dat houdt bijvoorbeeld in dat op kalkrijke kleigrond geen rododendrons worden aangeplant. Op basis van de natuurlijke vegetatie kunnen we een analyse maken van de bodemkwaliteit. Een bodemonderzoek en –analyse maakt veelal onderdeel uit van het tuinontwerp.

 

Tip 2 natuurlijke vegetatie

Wilde planten kunnen worden ingedeeld in drie hoofdgroepen. De planten laten door hun aanwezigheid zien wat de staat van de bodem is.

 

Eerste groep planten in de natuurtuin

De eerste groep zijn planten die van zure grond houden en laten zien dat de grond steeds zuurder wordt. Kenmerkende planten zijn veldzuring, zuring, ganzerik, perzikkruid en paardestaart op licht zure grond samen met havikskruid en knoopkruid.

 

Tweede groep planten in de natuurtuin

Deze groep toont aan dat er sprake is van korstvorming of een harde grondlaag. Kenmerkende planten hierbij zijn herik, carolina-nachtschade, boerenkers, winde, kweek, kamille en schijfkamille.

 

Derde groep planten in de de natuurtuin

Dit is een groep wilde planten die veelal voorkomen op grond welke vaak wordt bewerkt. Hierbij horen de melganzevoet, weegbree, muur, boterbloem, paardenbloem, brandnetel en nog vele anderen.

 

Tip 3 omgevingsscan

In de omgeving kunnen drachtplanten staan zoals lindebomen, esdoorns of wilgen. Als deze planten aanwezig zijn komen er ook meer bijen en vlinders naar uw natuurtuin toe. (Drachtplanten zijn planten die nectar en/of pollen (=stuifmeel) leveren voor o.a. bijen en vlinders).

 

Tip 4 bezonning

U wilt wellicht graag in de zon zitten, veel drachtplanten hebben ook voorkeur voor de zon. Maar ook voor in de schaduw zijn er (bodembedekkende) planten die de nodige bijen aantrekken zoals schaduwkruid (Pachysandra), longkruid (Pulmonaria), klokjesbloem (Campanula) en smeerwortel (Symphytum bulbosum) e.a.

 

Tip 5 vochthoudend vermogen tuin

In veel situaties dient het hemelwater in de natuurtuin te worden opgevangen. Hierdoor zijn er kleine verschillen in droog en nat te maken wat er mede zorg voor kan dragen voor meer diversiteit in leven in de tuin. Een droge tuin trekt ander leven aan dan een vochtige tuin of vochtige plekken.

 

Tip 6 vogels, vlinders en ander vliegend spul,

Om er voor te zorgen dat er vogels in uw tuin komen te broeden dient u er ook voor te zorgen dat er wat te eten valt in uw tuin. Daarbij denken we niet alleen aan voldoende insecten maar ook bessen waar vogels dol op zijn. Daarnaast enige broedgelegenheid. Sommige (lei- en klim)planten lenen zich daar beter voor dan anderen.

Voor vlinders is de toepassing van de vlinderstruik de meest bekende en staat borg voor vlindersucces in de natuurtuin.

 

Tip 7 Bomen, bollen, vaste planten, grassen en meer………

Wist u dat de krokussen en winterakoniet en vele andere bollen die in de winter bloeien graag bezocht worden door bijen. Een handige website (http://www.drachtplanten.nl) om u verder te verdiepen in drachtplanten 

De gouden tip voor een tuin met meer (natuur)beleving

Neem contact op met een goede tuinontwerper. Een tuin met meer beleving sluit keramische tegels of gestukadoorde tuinmuren niet uit. Het kan er zelfs spannender door worden. Een goede tuinontwerper heeft kennis van al deze onderdelen en meer. Hij of zij gaat voor u aan de slag na deze inventarisatie.

 

Natuur dicht bij huis.

Om de natuur- en tuinbeleving zo dicht mogelijk naar de woning te brengen zorgen we er als tuinontwerper voor dat de tuinmeubelen als het even kan niet direct voor de ramen worden gezet. Het zicht op planten, bijen, vogels en vlinders is toch leuker dan het zicht op uw tuinmeubelen.  Want laten we wel wezen het grootste deel van het jaar beleeft u uw natuurtuin vanachter het glas van uw woning.

 

Een tuin met meer beleving

Ziet u uzelf al zitten in uw tuin? Met niet alleen kleuren en geuren maar ook het zoemende zomer geluid van bijen (doen niks als u niks doet). Vlinders van het voorjaar tot in de late herfst? Wuivende siergrassen in herfst en winter? Bloeiende bomen en bollen in winter en vroege voorjaar? Misschien wel een plek om een wilde bloemenmengsel te zaaien? Nog meer tuinbeleving? De tuinontwerpers adviseren u graag.


Oogsten en eten?

Oogsten en eten uit eigen tuin voor nog meer tuinbeleving. Wij als tuinontwerpers kunnen u er alles over vertellen en nog beter, het ontwerpen en daarna laten realiseren. We maken graag een afspraak met u.

 

Wenst u ook meer dierenleven en tuin(beleving)? Maak een afspraak met één van onze tuinontwerpers! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)

Auteur: Alexander Bijl De Tuinregisseurs (https://www.detuinregisseurs.nl)
Foto’s: De Tuinregisseurs

1 LANDSCHAPPELIJK POLDERTUIN TE OUDERKERK AAN DEN IJSSEL ©De Tuinregisseurs 1 LANDSCHAPPELIJK POLDERTUIN TE OUDERKERK AAN DEN IJSSEL ©De Tuinregisseurs
2 STROKEN MET WILDE BLOEMENMENGSEL OVERGANG NAAR OMRINGENDE LANDSCHAP ©De Tuinregisseurs 2 STROKEN MET WILDE BLOEMENMENGSEL OVERGANG NAAR OMRINGENDE LANDSCHAP ©De Tuinregisseurs
3 WATER IN UW TUIN EEN TOEGEVOEGDE TUINBELEVING ©De Tuinregisseurs 3 WATER IN UW TUIN EEN TOEGEVOEGDE TUINBELEVING ©De Tuinregisseurs
4 ZICHT OP VASTE PLANTEN BORDERS ©De Tuinregisseurs 4 ZICHT OP VASTE PLANTEN BORDERS ©De Tuinregisseurs
5 KLEURRIJKE EN LEVENDIGE TUIN ©De Tuinregisseurs 5 KLEURRIJKE EN LEVENDIGE TUIN ©De Tuinregisseurs
6 TUIN MET PLANTEN UIT DE RODE LIJST ECOLOGISCHE URBANE STAPSTEEN IN UTRECHT ©De Tuinregisseurs 6 TUIN MET PLANTEN UIT DE RODE LIJST ECOLOGISCHE URBANE STAPSTEEN IN UTRECHT ©De Tuinregisseurs
7 EEN INSECTENHOTEL MAG NIET ONTBREKEN ©De Tuinregisseurs 7 EEN INSECTENHOTEL MAG NIET ONTBREKEN ©De Tuinregisseurs
8 KRUIDEN AAN DE BETONSCHUTTING ©De Tuinregisseurs 8 KRUIDEN AAN DE BETONSCHUTTING ©De Tuinregisseurs