Verslag van de excursie in het Jac. P. Thijssepark en de Braak in Amstelveen

gepubliceerd op 23-04-2018

Verslag van de excursie in het Jac. P. Thijssepark en de Braak in Amstelveen

Op woensdag 18 april kregen we met 40 leden van de TOG een rondleiding door de heemtuinen de Braak en het Jac. P. Thijssepark in Amstelveen. De nadruk lag op het beheren en toepassen van stinsenplanten in de tuin. Dit is het verslag van de excursie.

Deze dag was ons aangeboden door JUBHolland,  bollenbedrijf en kwekerij uit Noordwijkerhout en georganiseerd door de TOG leden Carien van Boxtel van Tuin & Landschapsontwerp en Wouter Don van Nova Gardena. Na een hartelijk ontvangst aan de poort van de Gemeentewerf was er boven in de personeelskantine koffie en thee.

Na de koffie vertelde voorman Walter Busse over het ontstaan van de heemtuinen in Amstelveen. Daarna stonden er vier medewerkers klaar om ons rond te leiden door de parken.

Het beheer van stinsenplanten in de heemparken is erop gericht om de wilde (inheemse) planten die er bij de aanleg zijn geplant in stand te houden. Dat betekent dat er flink getuinierd wordt om soorten die er niet in thuis horen te verwijderen. Spontane kruisingen worden niet toegelaten en planten met afwijkende kleuren of vormen moeten wijken voor het hogere doel. Dat geldt met name voor sleutelbloemen en kievitsbloemen. De witte variant van de kievitsbloem wordt op een enkele plek toegelaten. Ook wordt de hoeveelheid schaduw nauwkeurig gereguleerd door bomen zoals haagbeuk te toppen of zware takken te verwijderen. Bij teveel schaduw of teveel zon verdwijnt de stinsenflora.

Het was een schitterende dag en door het warme weer van de afgelopen dagen stonden de parken er adembenemend mooi bij. We hadden er niet op een beter tijdstip kunnen komen. In beide parken konden we genieten van prachtig bloeiende stinsenplanten en ander ontluikend groen.

We hebben in bloei gezien: gagel, paarse schubwortel, holwortel, vingerhelmbloem, zomerklokje, slanke sleutelbloem, gulden sleutelbloem, stengelloze sleutelbloem, bosanemoontjes, speenkruid, bostulp en kievitsbloem. In deze tijd van het jaar gaat het snel. De heemparken de Braak en het J.P. Thijssepark zijn het hele jaar door mooi. Je kunt er eindeloos genieten van telkens weer andere planten die in bloei staan. Elk seizoen is weer heel anders.

In heempark de Braak staat de kwekerij. Hier worden planten, heesters en bomen die in de parken voorkomen gekweekt. Net als in de parken heerst hier een oase van rust en is het er goed toeven. Voor bezoekers zijn de heemparken toegankelijk van 8.00 – 16.00 uur.  

Met bloembollen en stinsenplanten kunnen prachtige voorjaarsborders in de tuin worden aangelegd. Voordat de vaste planten gaan bloeien geven zij de border kleur. In de tuin kan je allerlei vrolijke combinaties maken waarbij je er dan ook op moet letten dat er altijd 2 of 3 soorten tegelijkertijd bloeien. Bijvoorbeeld tulpen in diverse hoogten en verschillende kleuren rood en roze, met blauwe druifjes en knikkend vogelmelk.

Auteur: Jacinta Hoogland, Hyjacinta Tuinontwerp (http://www.hyjacintatuinontwerp.nl)
Foto’s: Jacinta Hoogland

Meer info: Dr. Jac. P. Thijssepark en De Braak (https://thijssepark.nl/)

Vijver met spiegeling in het Jac. p. Thijssepark ©Hyacinta Tuinontwerp Vijver met spiegeling in het Jac. p. Thijssepark ©Hyacinta Tuinontwerp
Bostulp in het Jac. p. Thijssepark ©Hyacinta Tuinontwerp Bostulp in het Jac. p. Thijssepark ©Hyacinta Tuinontwerp
Eenbes met bosanemonen in het  Jac. p. Thijssepark ©Hyacinta Tuinontwerp Eenbes met bosanemonen in het Jac. p. Thijssepark ©Hyacinta Tuinontwerp
Gagel in het Jac. p. Thijssepark ©Hyacinta Tuinontwerp Gagel in het Jac. p. Thijssepark ©Hyacinta Tuinontwerp
Kievitsbloemen in het Jac. P. Thijssepark ©Hyacinta Tuinontwerp Kievitsbloemen in het Jac. P. Thijssepark ©Hyacinta Tuinontwerp
Paarse schubwortel in het Jac. P. Thijssepark ©Hyacinta Tuinontwerp Paarse schubwortel in het Jac. P. Thijssepark ©Hyacinta Tuinontwerp
Winterakonieten in het Jac. P. Thijssepark ©Hyacinta Tuinontwerp Winterakonieten in het Jac. P. Thijssepark ©Hyacinta Tuinontwerp
Holwortel in het Jac. P. Thijssepark ©Hyacinta Tuinontwerp Holwortel in het Jac. P. Thijssepark ©Hyacinta Tuinontwerp