De eetbare tuin: Eten uit je eigen achtertuin! Het is makkelijker dan je denkt

gepubliceerd op 09-05-2018

De eetbare tuin 

Het is van de populairste trends van de laatste jaren. Want waarom zou je niet zelf je eigen eten verbouwen? Niets geeft meer voldoening dan ’s ochtends je tuin in wandelen en hier en daar een framboos plukken, ruiken aan de eetbare bloemen van de Oost-Indische kers of je tanden te zetten in een sappige pruim. Onderweg pluk je alvast wat frisgroene slablaadjes voor in de salade bij de lunch. Utopie? Het goede nieuws is dat het kan. Je hoeft echt niet je hele tuin op te offeren om van je tuin een akkerlandschap te maken met rechte paden van schors en keurig omlijnde groentebedden.

 

Grow your own!
Begin met het vervangen van een aantal sierplanten en heesters door eetbare planten. Dat geeft vaak een prachtig resultaat. En je hoeft echt niet gelijk al je planten te vervangen. In plaats van een haag kun je bijvoorbeeld een rij rode bessen struiken neerzetten of leifruit. Langs de schutting laat je wijnbes groeien of een mooie frambozenstruik. En kruiden als oregano of peterselie zijn prachtige planten voor in de border. In het eetbare tuinontwerp hebben eetbare planten eigenlijk dezelfde rol als andere sierplanten.
 

Mix van planten
Het mooiste effect krijg je met een goede mix van planten. Verzin combinaties op basis van kleuren en bladstructuren. Combineer bijvoorbeeld de tere bloemen van Cosmea met de stoere donkere bladeren van palmkool of het lichte groen van zegge met het vuurrode blad van tuinmelde. En ook veel eetbare bloemen als komkommerkruid en goudsbloemen zijn prachtig tussen vaste planten.


Groente en fruit voor de siertuin
Bonen zijn heel geschikt voor de tuin. Ze voegen hoogte en diepte toe en de bloemen zijn prachtig. Kijk maar eens op de website van Vreeken’s Zaden (https://www.vreeken.nl/). Het zijn makkelijke en heel productieve groente. Plaats ze tegen de schutting, een tralie halverwege je tuin, of laat ze groeien langs een mooi hekwerk. Zaai ze voor in kweekbakjes en zet ze als ze groot genoeg zijn in de tuin.

Ook fruit is heel geschikt. Een framboos, braam, bes op stam of een kleine appel. Staan ze eenmaal dan hoef je ze alleen maar een keer per jaar te snoeien. Leuk om een druif, kiwi of wijnbes over de pergola te late groeien. Prachtig is ook de artisjok. Het is een bijzondere decoratieve plant met grote grijze bladeren. Als je de artisjokken niet oogst maakt de plant werkelijk schitterende bloemen.

Rijkbloeiende kruiden zoals bieslook, oregano, of rucola verdienen ook een plek in de border. Heb je niet veel tijd kweek dan grote groente die veel onderhoud nodig hebben zoals pompoenen of courgettes. Als ze eenmaal staan hebben ze alleen zo nu en dan water nodig. Ook mais is een makkelijke groente om te kweken.

 

Het hele jaar door een mooie eetbare tuin
Veel voedsel producerende gewassen groeien een seizoen of zelfs maar een deel van een seizoen. Na de oogst moet je ze uit de tuin verwijderen. Houd bij het plannen van je eetbaar tuinontwerp rekening met dit aspect. Wat je kunt doen is kort groeiende gewassen als spinazie en sla omringen met eetbare eenjarige bloemen als Oost-Indische Kers  of vaste planten als wilde marjolein. Ze zorgen ervoor dat je tuin er mooi uit blijft zien als sommige gewassen geoogst zijn. En ze houden je tuin in evenwicht.


Kweken in potten en bakken
Wil je liever klein beginnen of heb je weinig ruimte in je tuin, kweek dan groente in potten of bakken. Zet de pot in de volle zon en vul hem met pluksla, tomaat, aardbeien of bijvoorbeeld snijbiet. Let er wel op dat je de bakken regelmatig water geeft. Vooral in de zomer kan de aarde snel uitdrogen. Ga je op vakantie dan moet je echt de buren vragen om een een oogje in het zeil te houden en af en toe de planten te checken en water te geven. Of leg een automatisch bewateringssystemen aan. Deze sluit je aan op de buitenkraan in je tuin en werkt eigenlijk heel simpel.
 

Nog een aantal tips
Ga niet te hard van start, maar begin op kleine schaal. Houd er ook rekening mee dat de meeste groente minimaal 6 uur zon per dag nodig hebben. Richt je dus op de gebieden van je tuin die elke dag minstens zes uur zon krijgen. En niet onbelangrijk: geef je tuin een goede structuur. Heeft je tuin sterke lijnen met paden, hagen of een zorgvuldig geplaatste plantenpot, dan zal je tuin er ook aantrekkelijk uitzien als je eetbare planten uitgebloeid zijn.
 

Kun je hulp gebruiken bij het indelen of het opzetten van je eetbare tuin? Onze tuinontwerpers helpen je graag! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)
 

Auteur: Carla Wilhelm Bladgeritsel Tuinontwerp (https://www.carlawilhelm.nl)
Foto’s: Carla Wilhelm

De paarse bloemen van kapucijner 'Blauwschokker' ©Carla Wilhelm De paarse bloemen van kapucijner 'Blauwschokker' ©Carla Wilhelm
De werkelijk schitterende bloemen van de artisjok ©Carla Wilhelm De werkelijk schitterende bloemen van de artisjok ©Carla Wilhelm
Eikenbladsla met een haag van pronkerwt in De Tuinen van Appeltern ©Carla Wilhelm Eikenbladsla met een haag van pronkerwt in De Tuinen van Appeltern ©Carla Wilhelm
Leipeer in de tuin van Villa Augustus te Dordrecht ©Carla Wilhelm Leipeer in de tuin van Villa Augustus te Dordrecht ©Carla Wilhelm
Zilverkleurige blad van de kardoen met Oost-Indische kers ©Carla Wilhelm Zilverkleurige blad van de kardoen met Oost-Indische kers ©Carla Wilhelm
Zonnige border met de eetbare bloemen van komkommerkruid, dropplant en de roze bloemen van prikneus ©Carla Wilhelm Zonnige border met de eetbare bloemen van komkommerkruid, dropplant en de roze bloemen van prikneus ©Carla Wilhelm