Water in de tuin? Een zwemvijver natuurlijk!

gepubliceerd op 18-05-2018

Een vijver is fijn om bij te zitten en te genieten van de planten en het dierenleven wat hierbij hoort, maar een vijver biedt meer mogelijkheden dan er alleen naar kijken. Waarom niet zwemmen in je eigen tuin?

Hoe werkt het principe van een zwemvijver? 

Door een plantenfilter te combineren met een zwembassin, ontstaat er een zwemvijver. In het zwembassin staan geen planten, dit is bedoeld als zwembad. Zwemmen gebeurt in zuiver en glashelder water. 
Het plantenfilter doet het werk! Er komen geen chemicaliën zoals chloor of zout aan te pas om het water te zuiveren.

Het zwarte folie zorgt ervoor dat de temperatuur van het water in het voorjaar al snel oploopt. Het zwemseizoen loopt van april tot september, maar velen waarderen juist het koude water in de herfst en winter en gebruiken de zwemvijver om af te koelen na de sauna.

Ontspannen genieten van een zwemvijver

Elke dag zwemmen in je eigen tuin is te realiseren met een zwemvijver. Voor kinderen is de zwemvijver een eindeloze bron van vermaak om te spelen, pootje te baden en te zwemmen. Reuzenlibelles die over het water zweven, de ontdekking van een salamander en de ontwikkeling van kikkerdril tot kikker spreekt bij veel kinderen tot de verbeelding. Waterplanten zoals waterlelies, zwanebloemen, snoekkruid en lissen zorgen niet alleen voor een natuurlijk uiterlijk, maar geven de zwemvijver ook een kleurrijke uitstraling.

Een zwemvijver is in alle seizoenen een onderdeel van de tuin. Afdekken in de nacht of in de winter met een verstorend element als een dekzeil is niet nodig, de zwemvijver is fraai geïntegreerd in de tuin.

Duik erin!

Een zwemvijver in de tuin is meer dan water toevoegen als afwisseling op beplanting. Het is een avontuur met elk seizoen een andere beleving. De biotoop met specifieke beplanting en dierenleven is een verrijking rondom de woning. Dagelijks een duik in voldoende diep kristalhelder water geeft energie. Duik ook in een zwemvijver! 

Bent u geinteresseerd in een zwemvijver? Neem contact op met één van onze tuinontwerpers! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)
 

Auteur: Noortje van Leeuwen, Noortjes Tuinontwerp (http://www.noortjestuinontwerp.nl/)

Foto’s: Noortje van Leeuwen

Natuurlijke zwemvijver met plantenfilter ©Noortjes Tuinontwerp Natuurlijke zwemvijver met plantenfilter ©Noortjes Tuinontwerp
Natuurlijke zwemvijver met zwemsteiger ©Noortjes Tuinontwerp Natuurlijke zwemvijver met zwemsteiger ©Noortjes Tuinontwerp
Natuurlijke zwemvijver met zwemsteiger en plantefilter ©Noortjes Tuinontwerp Natuurlijke zwemvijver met zwemsteiger en plantefilter ©Noortjes Tuinontwerp
Natuurlijke zwemvijver met adderwortel ©Noortjes Tuinontwerp Natuurlijke zwemvijver met adderwortel ©Noortjes Tuinontwerp
Natuurlijke zwemvijver ©Noortjes Tuinontwerp Natuurlijke zwemvijver ©Noortjes Tuinontwerp
Gele lis in plantenfilter zwemvijver ©Noortjes Tuinontwerp Gele lis in plantenfilter zwemvijver ©Noortjes Tuinontwerp