De tuin als rustpunt. Tips & Tricks.

gepubliceerd op 28-05-2018

Vrije tijd

In je vrije tijd ontspannen. Die rustige lome zondag of dat uurtje als je thuis komt van je werk. Even neerploffen op je loungeset buiten. Onder het genot van een kop thee de drukte van je af laten glijden. Met familie of vrienden buiten eten. Genieten van het samenzijn, de buitenlucht en het groen om je heen. De tuin als rustpunt!

 

De tuin als rustpunt. Tips & Tricks

De tuin is de perfecte plek om rust te vinden. Mits er aan een aantal basisvoorwaarden wordt voldaan. Want hoe zorg je nu dat jouw tuin die fijne rustplek wordt waar je kunt genieten en ontspannen?
 

Tip 1: Zorg voor voldoende groen in de tuin

Onderzoek heeft uitgewezen dat een natuurlijke omgeving leidt tot stressvermindering en ontspanning. Door te kijken naar het groen of er tussendoor te lopen, vindt je brein rust. Hierdoor zakt het niveau van stresshormonen in je lichaam en kom je dus tot jezelf. Groen is dus een must in je tuin. Een tuinontwerper kan jouw tuin dusdanig inrichten dat er voldoende beplanting inkomt. Ook als je een kleine tuin hebt, is dat geen probleem. Een tuinontwerper toont je de mogelijkheden voor verticaal groen, wat hetzelfde effect heeft.

 

Tip 2: Voorkom teveel onderhoud

Dat is natuurlijk allemaal heel leuk bedacht veel groen in je tuin, maar dat kan ook veel werk opleveren. Er zijn mensen die tot rust komen van in de tuin bezig zijn maar er zijn ook mensen bij wie tuinklussen juist stress opleveren! Hoe ga je daar dan mee om? Overleg met je tuinontwerper wat je wensen zijn ten aanzien van het niveau van onderhoud. Deze kan hier rekening mee houden bij het ontwerpen van de tuin en het groen. Er bestaat immers beplanting waar minder werk aan is. Een voorbeeld daarvan is een (kleine) boom. Als de boom is uitgezocht bij jouw formaat tuin dan hoef je deze bijvoorbeeld niet te snoeien. Of een border met heesters en bodembedekkers. De heesters zijn qua formaat op elkaar afgestemd en de bodembedekkers zorgen ervoor dat het onkruid weinig kans krijgt. Kind kan de was doen! Ook kan je overwegen 2 maal per jaar (lente en herfst) het onderhoud uit te besteden om het jezelf gemakkelijk te maken. De uren die je dan overhoudt, kan je dan besteden aan het genieten van je eigen groene oase!

 

Tip 3: Zorg voor een fijne zitplaats

Als je een plek wilt om te zitten in je tuin dan moet deze plek wel prettig aanvoelen. Het is altijd prettig een bepaalde beschutting of geborgenheid te ervaren. Dit kun je op verschillende manieren creëren.

Zorg voor hoogte in je tuin, dit heeft een ruimtelijk effect en creëert een plafond in je tuin.

Plaats één of meerdere mooie bomen in je tuin. Als je dichtbij een boom zit, kan je genieten van diens beschutting en het zonlicht dat gefilterd wordt door het bladerdak. Dit kan een natuurlijke boom zijn of een boom in een leivorm (zoals een parasolboom of een leilinde).

Ook kan je kiezen voor een pergola. Je zit nog steeds buiten maar de pergola biedt de beschutting en intimiteit van een “dak”. Als je deze pergola vervolgens laat begroeien met mooie klimmers dan is het de optimale situatie.

 

Wilt u hulp bij het creëren van je eigen groene oase van rust? Neem contact op met één van onze tuinontwerpers! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)

Auteur: Cecilia Goossens-Niesten (Buitenwens Tuinontwerp (http://buitenwens.nl/))
Foto’s: Cecilia Goossens-Niesten

Tuin 1 jaar na aanplant ©Cecilia Goossens-Niesten Tuin 1 jaar na aanplant ©Cecilia Goossens-Niesten
Tuin Heemskerk met Echinacea zonnehoed ©Cecilia Goossens-Niesten Tuin Heemskerk met Echinacea zonnehoed ©Cecilia Goossens-Niesten
Tuin met mooie witte veranda ©Cecilia Goossens-Niesten Tuin met mooie witte veranda ©Cecilia Goossens-Niesten
Tuinontwerp met veranda en lavendel ©Cecilia Goossens-Niesten Tuinontwerp met veranda en lavendel ©Cecilia Goossens-Niesten