Een duurzame tuin maken. Hoe doe ik dat?

gepubliceerd op 25-10-2019

Wil je een duurzame of ecologische tuin maken maar weet je nog niet hoe? 
Vind je het belangrijk dat de buitenruimte óók representatief is?
Hier vind je tips voor een mooie tuin die ook nog eens toekomstvriendelijk is.


Een duurzame tuin

Een duurzame toekomstvriendelijke tuin hoeft echt niet wild te zijn of vol grassen te staan (Als je wilt, kan dat natuurlijk wel). De stijl van een tuin maakt niets uit. Klassiek, strak of modern, voor iedere smaak kan je met de juiste combinatie van materialen, planten en ontwerp een toekomstvriendelijke tuin realiseren. Ook een stilistische buitenruimte kan zó ontworpen zijn, dat er een duurzame en biodiverse tuin ontstaat, die fijn is voor nu én voor de toekomst. Wil je ook zo’n tuin bij je huis, je bedrijf of in de openbare ruimte? Onderaan dit artikel vind je 10 tips om je tuin duurzaam mooi te maken! 
 

Een aantrekkelijke tuin
Mensen, planten en dieren kunnen prima samen leven op een plek die fijn is voor allemaal. De tuin moet uiteraard passen bij wat jij uit wilt stralen. Om jezelf prettig te voelen, om goed te kunnen werken, bezoekers in stijl te kunnen ontvangen, te vergaderen, te ontspannen... Het liefst op een plek waar altijd iets te beleven valt: een levende aantrekkelijke tuin.

 

Een gemakkelijke tuin in alle seizoenen
In een levende tuin is het nooit saai: vlinders die nectar zoeken, vogels die op zoek zijn naar lekkere hapjes. Hommels en bijen die vliegen van bloem naar bloem. En wat dacht je van de beweging van grassen in de wind, mooie kleuren in de herfst of een verstild wintersilhouet van planten in de sneeuw? 
Door een levende tuin ontstaat een mooie, onderhoudsvriendelijke, gezonde plek met minder werk. Want dat is het mooie van een toekomstvriendelijke duurzame tuin: doordat je met de natuur mee werkt, heb je minder onderhoud en het hele jaar plezier van een groene omgeving. Een gemakkelijke tuin in alle seizoenen.

Waarom zijn planten dan zo belangrijk? 
Iedereen weet inmiddels wel dat planten ervoor zorgen dat we gezonder zijn en dat we ons prettiger voelen. Maar planten doen veel meer. Veel planten geven lekker fruit, bloemen, geur of kruiden. Minstens zo belangrijk: ze nemen CO2 op, vangen fijnstof af, zorgen dat het minder heet wordt in de zomer, vangen overtollig water op. Allemaal onzichtbare maar ook onmisbare voordelen. Dus.... stenen eruit en planten erin!


10 TIPS VOOR EEN DUURZAME MOOIE TUIN

1- Kies beplanting die past bij de plek
In een zonnige stadstuin zal lavendel heerlijk groeien, maar op een schaduwplek in een landelijke tuin zullen hosta’s en varens beter aanslaan. Laat je dus goed voorlichten over welke plant zich waar thuis voelt.

2 - Beperk de hoeveelheid bestrating
Tegels en klinkers sluiten de bodem af. Zodat het bodemleven afsterft en regenwater geen kans krijgt in de grond te komen. Als regenwater langzaam in de bodem kan zakken, voorkom je wateroverlast. Ook hoef je je planten veel minder water te geven. Plekken waar eerst stenen lagen, kan je bijvoorbeeld opvullen met grind, duurzame vlonderplanken of water passerende bestrating. Maar ook een wadi, waterloop of vijver kan mooi ingepast worden.

3 - Planten planten planten
Nog beter is het natuurlijk om op die plaatsen ook mooie planten te poten! Op de plek van 1 tegel past al een klimplant of leiboom.


4 - Vang regenwater op
Plaats een regenton of regenschutting en gebruik het natuurlijke water op het moment dat je het nodig hebt.

5 - Zorg voor een gezonde bodem
Het begint allemaal met een goed bodemleven. Als je bodem levend is, zijn je planten mooi en gezond. In een goede bodem voelen bodembeestjes zich thuis. En zij zorgen er weer voor dat planten gezond kunnen groeien. Je kan helpen door geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest te gebruiken en door niet te spitten.

6 - Laat blaadjes liggen
Laat in de herfst afgevallen blad, stengels en takjes gewoon in de border liggen. Deze worden door het bodemleven verteerd naar waardevolle stoffen. Dat is weer voedsel voor de planten. Zo hoef je geen fabriekscompost en meststoffen meer toe te voegen. De planten en bodem werken samen en regelen het zo zelf wel. De blaadjes zorgen er in de winter ook voor dat de overwinterende planten in de grond beter beschermd zijn en beestjes een schuilplek of eten kunnen vinden.

7 - Pas voedselplanten toe
Planten met nectar of stuifmeel zijn aantrekkelijk voor vlinders, hommels en bijen. Daar worden ze blij van en blije beestjes steken niet! Ze kunnen dan wel weer eitjes leggen, waardoor je volgend jaar nog meer leven in de tuin krijgt. Niet alle bloemen leveren nectar of stuifmeel. Let bij je plantkeuze goed op de bijdrage aan biodiversiteit.

8 - Gebruik meerdere soorten planten
Door verschillende soorten planten te gebruiken is jouw tuin het hele jaar door aantrekkelijk. Van de eerste sneeuwklokjes in januari tot de kerstrozen in december. 

9 - Kies ook voor bes- en zaaddragende planten
Gebruik planten met besjes en zaden. Hier houden veel tuinvogels van. Gezellig, maar vooral handig, omdat een aantal vogelsoorten ook weer lastige beestjes opeten zoals kevers en slakken. En zo is de kringloop weer rond. We zorgen voor meer insecten en voor meer vogels door bes- en zaaddragende planten toe te passen.

10 - Beperk de hoeveelheid tuinverlichting
Lampen verstoren het nachtleven van planten en dieren. Natuurlijk heb je hier en daar verlichting nodig: gebruik in dat geval energiezuinige led-lampen.

Begint het allemaal toch wat te duizelen nu? Onze tuinontwerpers helpen je graag op weg met een ontwerp voor een mooie en toekomstvriendelijke tuin! (https://www.tuinontwerpervinden.nl/bv-30978-0/bedrijven)

Auteur: Marrion Hoogenboom (Groenerwaard (https://www.groenerwaard.nl/))
Foto’s: Marrion Hoogenboom

Opmerkingen:
In de fotoserie zit een foto van het bijzondere Willem Alexanderpark. Dit park is aangelegd op de tunnel van Rijksweg A2. Kijk hier (https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/parken-en-groen/parken-en-plantsoenen/willem-alexanderpark) voor meer informatie. Ontwerp: DS Landschapsarchitecten Amsterdam

 

© Marrion Hoogenboom Camellia sasanqua met zweefvliegen © Marrion Hoogenboom Camellia sasanqua met zweefvliegen
© Marrion Hoogenboom Echinacea met bij © Marrion Hoogenboom Echinacea met bij
© Marrion Hoogenboom Helmsley klassieke border © Marrion Hoogenboom Helmsley klassieke border
© Marrion Hoogenboom Lindelaan © Marrion Hoogenboom Lindelaan
© Marrion Hoogenboom stapelmuurtje © Marrion Hoogenboom stapelmuurtje
© Marrion Hoogenboom Terras met halfverharding en pergola © Marrion Hoogenboom Terras met halfverharding en pergola
© Marrion Hoogenboom Willem Alexanderpark Leidsche Rijn © Marrion Hoogenboom Willem Alexanderpark Leidsche Rijn
© Marrion Hoogenboom wintertuin © Marrion Hoogenboom wintertuin