Tips voor een tuinontwerp van een kleine tuin

gepubliceerd op 24-01-2020

In dit artikel geef ik tips naar aanleiding van het maken van een tuinontwerp van een kleine tuin. In het kort zal ik aangeven op welke wijze deze tuin tot stand kwam.

De eerste schets van deze kleine tuin in Amersfoort is gemaakt in De Tuinen van Appeltern via de Schetsservice. De familie was enthousiast over de indeling van de voortuin en achtertuin en heeft mij de opdracht gegund om de eerste schets uit te werken tot een compleet plan. Een compleet plan bestaat uit een tuinontwerp en een beplantingsplan.

Aan de hand van het beplantingsplan heeft de familie de voortuin en achtertuin zelf ingeplant. Na het inplanten volgde nog een inboet waarbij uitgevallen planten zijn vervangen voor nieuwe.

Tip 1: Bepaal een goede plek voor het avondterras

Werk je overdag en geniet je aan het eind van de middag of ’s avonds het meeste van de tuin? Zoek de plek met de langste avondzon. Maak dit terras het hoofdterras en zorg ervoor dat je ook in de ochtendzon kunt zitten. Dat ochtendterrasje zou ook gewoon uit een bankje en/of een paar tuinstoelen kunnen bestaan. Het hoeft ook niet zo groot te zijn!

Tip 2: Kijk vanuit binnen op border met een boeket bloeiende bloemen

Heel vaak wordt de tuintafel direct achter de openslaande deuren of schuifdeuren geplaatst. Soms kan het niet anders. Maar is het niet veel leuker om van binnenuit op border met een groot boeket bloeiende bloemen te kijken? Bij mooi weer fladderen er vlinders en vliegen de bijen, hommels en bijzondere zweefvliegen rond. Maak de border niet te breed zodat je er wel goed bij kunt voor het onderhoud. En ben je niet echt dol op tuinieren? Gebruik dan plantensoorten die langlevend zijn en geen planten die ziektegevoelig, 1-jarig of door andere oorzaken kortlevend zijn…

Tip 3: Overweeg een verhoogd terras

Een verhoogd terras van bijvoorbeeld 1 opstap (12 tot 20 cm) en op een geschikte plaats kan de tuin minder stenig en meer gevarieerd in bestrating maken. Het lage deel ‘de tuinpaden’ kunnen van bijvoorbeeld klinkers gemaakt worden en het verhoogde terras van een vlakke tegelverharding of vlonder. Het is vaak niet eens nodig om de oude bestrating daar te verwijderen want een nieuwe vlonder kan ook goed op oud straatwerk geplaatst worden.

Of het mogelijk is om daadwerkelijk een verhoogd terras te realiseren hangt meestal af van het aantal, plaats en drempelhoogte van de verschillende deuren.

Tip 4: Breng een (verhoogde) waterschaal in de tuin

Mussen en andere tuinvogels drinken graag uit of badderen graag in een ondiepe waterschaal. In de handel zijn losse tuinsokkels te koop en allerlei verschillende materialen zoals beton, natuursteen, cortenstaal, aluminium, composiet… Plaats de sokkel en schaal zodanig in de beplanting dat katten er moeilijk bij kunnen maar jezelf wel!

Tip 5: De mooiste tuinplanten op de juiste plaats

In het beplantingsplan worden de juiste plaats gezet. Borders midden in de tuin vangen vaak de meeste zon en worden beplant met zonneliefhebbers in een bepaalde soort. Juist door de verschillen in lichtbehoefte van de diverse planten is het mogelijk om diverse plantsferen te scheppen. Zo gebruik ik meestal bladplanten voor de (half)schaduw en bloemplanten voor een zonnige plek. Voor veel planten is een hoge grondwaterspiegel of ondoorlatende klei in de winter een probleem. Het beste resultaat bereik je met een goede losse vruchtbare bodem. Vraag advies wanneer je zelf problemen hebt met soortkeuze!

Een goed tuinontwerp, een mooi beplantingsplan en enthousiaste klanten leidt uiteindelijk tot een prachtige tuin. Niet veel onderhoud maar wel echt genieten. In hun eigen woorden:

“We hebben een hoop plezier van de tuin.

Het is erg mooi geworden. De beplanting is goed aangeslagen. We hebben behoorlijk moeten sproeien van de  zomer, maar het meeste heeft het gered. Natuurlijk zijn er altijd planten die beter aanslaan dan anderen en ook op de ene plek het beter doen dan op een andere plek. Met name het krenteboompje heeft het moeilijk.

Ook de voortuin doet het goed. Leuk om te zien dat er altijd iets in bloei staat!

Nogmaals bedankt voor het mooie ontwerp. We zijn er erg blij mee!”

 

Kunt u hulp gebruiken bij het ontwerp van een kleine tuin? Vraag het eens aan een tuinontwerper in uw regio! (https://www.tuinontwerpervinden.nl/bv-30978-0/bedrijven)

 

Auteur: Gilbert de Jong, Schetsservice (https://www.schetsservice.nl)
Tekeningen: Gilbert de Jong, Schetsservice (https://www.schetsservice.nl)
Foto’s : Klant van kleine stadstuin te Amersfoort

 

©2019, Oosterhoff De tuin voor de aanleg ©2019, Oosterhoff De tuin voor de aanleg
©2019, Gilbert de Jong, Schetsservice Schets achtertuin ©2019, Gilbert de Jong, Schetsservice Schets achtertuin
©2019, Gilbert de Jong, Tuinontwerp kleine tuin ©2019, Gilbert de Jong, Tuinontwerp kleine tuin
©2019, Gilbert de Jong, Schetsservice 3D impressie kleine tuin ©2019, Gilbert de Jong, Schetsservice 3D impressie kleine tuin
©2019, Oosterhoff Tuin in aanleg ©2019, Oosterhoff Tuin in aanleg
©2019, Oosterhoff Tuin Tuin na aanleg 001 ©2019, Oosterhoff Tuin Tuin na aanleg 001
©2019, Oosterhoff Tuin Tuin na aanleg 002 ©2019, Oosterhoff Tuin Tuin na aanleg 002
©2019, Oosterhoff Tuin Voortuin na aanleg 001 ©2019, Oosterhoff Tuin Voortuin na aanleg 001