De mogelijkheden en eigenschappen van Millboard vlonderplanken 

gepubliceerd op 05-02-2020

Millboard
Een doos met monsters van Millboard vlonderplanken staat binnen handbereik tijdens mijn schetssessies in De Tuinen van Appeltern. Het product Millboard heeft een aantal eigenschappen die je niet terug kan vinden in de eigenschappen van hardhout vlonderplanken of bamboe vlonderplanken. 

Millboardplanken zijn gemaakt van een mix van polyurethaanhars, glasvezel en minerale grondstoffen waaronder kalksteenpoeder. Net als echt hout kunnen de planken gezaagd worden met een verstekzaag, handzaag of decoupeerzaag. 

Millboard vlonderplanken zijn altijd 360 cm lang en zijn met verschillende prints leverbaar. De serie eiken planken met een wat modernere look-and-feel worden ‘Enhanced Grain’ (‘Verbeterde korrel’) genoemd. De landelijker eiken vlonderplanken, die ook iets breder zijn, worden ‘Weathered Oak’ (‘Verweerd eiken’) genoemd. Deze vlonderplanken zijn voorzien van een speciale niet poreuze toplaag die voorkomt dat de planken glad worden: Lastane™. 

Millboard vanuit tuinontwerpersoogpunt

De belangrijkste eigenschappen van Millboard vlonderplanken zijn, vanuit een tuinontwerpersoogpunt, dat het natuurlijk oogt, zich voor veel toepassingen leent, niet splintert of krom trekt, nauwelijks verkleurd (circa 4% na 1500 zon-uren!) maar ook nagenoeg onderhoudsvrij is. Algen hechten zich nauwelijks aan deze massieve vlonderplanken. Uiteraard zijn de Millboardplanken geschikt voor vlonders maar, omdat de Millboardplanken niet kunnen rotten, ook toe te passen voor borderranden, verhoogde plantenbakken, (lounge) banken, zwembadranden, trappen...  


Millboard vanuit milieuoogpunt
Vanuit milieuoogpunt zou je kunnen stellen dat de Millboardplanken duurzamer zijn dan hout want er zijn geen bomen voor gekapt. Theoretisch zijn deze planken ook her te gebruiken omdat ze met speciale roestvaststalen schroeven op de onderbalken zijn bevestigd. Net als gebakken klinkers hebben deze Millboardplanken na gebruik nog steeds waarde in tegenstelling tot verkleurde en versleten betonklinkers en verweerd vlonderhout.

Millboard vanuit budgetoogpunt

Waar zit het addertje onder het gras zou je zeggen want het product heeft heel veel voordelen boven hout. Het is niet echt een addertje, maar het product zul je vanwege de exclusiviteit niet in bouwmarkten aantreffen. De hoogte van de aanschafkosten kan wel een reden zijn om te kiezen voor een goedkopere, kwalitatief mindere en minder natuurgetrouwe composietachtige plank of houtsoort...

Millboard Nederland geeft (2020) een prijs op vanaf € 188,30 per /m2. Wat kost een enkele plank dan? 1 Millboardplank ‘Enhanced Grain’ heeft een oppervlakte van 0.176 x 3.60 m1 = 0.63 m2 en kost dan € 118.63. Een borderrand van een plantvak van 3.60 m1 lang en 1.80 m1 breed kost dus aan Millboardmateriaal (3 planken en ‘vanaf’) 3x € 118.63 = circa € 356,-. De mooie rand van de border is dan circa 15 tot 17 cm hoog wat in veel gevallen hoog genoeg is... Als tuinontwerper zie ik dan wel graag dezelfde plank nog ergens terugkomen in het tuinontwerp bijvoorbeeld bevestigd op een tuinbank van U-elementen als zitting. 


Millboard verwerkt in de Kikatuin in De Tuinen van Appeltern
In de Tuinen van Appeltern zijn beide typen vlonderplanken verwerkt in een stoere landelijke tuin (zie foto) en in de Kikatuin (https://appeltern.nl/nl/park_bezoeken/de_tuinen/kika_tuin). Regelmatig verwijs ik mijn Schetsserviceklanten naar deze tuin; niet alleen vanwege de Millboard vlonderplanken die in deze tuin te zien zijn, maar ook vanwege de prachtig en uitbundig bloeiende vaste planten in de zomerperiode!
 

DRIE TIPS VOOR HET GEBRUIK VAN MILLBOARD:

Tip 1: Verwerk de Millboardplanken met zo weinig mogelijk zaagverlies 

In mijn tuinontwerpen verwerk ik vaak terrastegels van het formaat 60 bij 60 cm. De Millboardplanken zijn altijd 360 cm lang. Een mooie verhoogde vaste plantenborder, zoals in de eerste illustratie te zien is, wordt dan vaak 180 cm breed en 360 cm, 540 cm of 720 cm lang. Door deze maatvoering beperk ik het zaagverlies van deze Millboard planken. In de illustratie is de border voorzien van een bovenplank wat de aanschafkosten van Millboard voor deze border verdubbeld.

Tip 2: Maak hoekverbindingen in verstek. 

Hoekverbindingen in verstek zijn goed te maken met Millboard. Bekijk de installatievideo (https://www.youtube.com/watch?v=65pWT1G5YiI&feature=youtu.be). 

Tip 3: Traptreden met bullnose planken 

Traptreden maar ook zwembadranden; bovenplanken van plantenborders; zitjes van tuinbanken zijn vaak fraaier en veiliger door gebruikt te maken van Millboardplanken met een afronding aan 1 kant. Deze planken worden bullnose (‘stierneus’) planken genoemd. 

Denkt u erover om uw tuin te laten ontwerpen? Maak een afspraak met een ervaren tuinontwerper in uw regio! (https://www.tuinontwerpervinden.nl/bv-30978-0/bedrijven)

 

Auteur: Gilbert de Jong, Schetsservice (https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/schetsservice/)
3D-tekening: Gilbert de Jong, ConceptGroen (https://conceptgroen.nl/)
Foto’s: Wooddeck (http://wooddeck.nl/), Millboard Nederland. Gebruikt met toestemming. 

In De Tuinen van Appeltern (https://appeltern.nl/nl/) zijn zowel voorbeelden te vinden van Millboard ’Enhanced Grain’ vlonderplanken als ook van ’Weathered Oak’. (2020)

Bekijk een installatievideo (https://www.youtube.com/watch?v=65pWT1G5YiI&feature=youtu.be) van Millboard.

©ConceptGroen Tuinontwerp met Millboard ©ConceptGroen Tuinontwerp met Millboard
©Wooddeck Millboard vlonder en plantenbak ©Wooddeck Millboard vlonder en plantenbak
©Wooddeck Vlonder en trap van Millboard ©Wooddeck Vlonder en trap van Millboard
©Wooddeck Millboard en ronde vormen ©Wooddeck Millboard en ronde vormen
©Wooddeck Millboard Bullnose hoekoplossing ©Wooddeck Millboard Bullnose hoekoplossing
©Wooddeck  Millboard hoekoplossing ©Wooddeck Millboard hoekoplossing
©Wooddeck Millboard hoekoplossing ©Wooddeck Millboard hoekoplossing
©De Tuinen van Appeltern Voorbeeldtuin met Millboard Weathered Oak ©De Tuinen van Appeltern Voorbeeldtuin met Millboard Weathered Oak