Planten met een reputatie

gepubliceerd op 08-02-2020

Een goede of een kwalijke reputatie, als plant kan het je zomaar overkomen. Als goedwillende tuinplant heb je daar vrijwel nooit invloed op, de meeste planten hebben immers geen spin doctor die hun imago bewaakt, hun teksten schrijft en hun tweets de wereld in stuurt. Nee, planten moeten het hebben van een modegril in het tuinieren die gelukkig voor hen uitpakt, of de hulp van een verwant die hen een goede naam bezorgt. Maar het kan natuurlijk ook helemaal misgaan, je kan uit de mode raken of je kan geassocieerd worden met een kwaal, een plaagdier of een lelijk familielid. En dat kan erg vervelend op je afstralen.

 

Over het imago van de hortensia

Maar laten we even naar de positieve kant van het verhaal gaan. In mijn jeugd bijvoorbeeld werd de hortensia beschouwd als een extreem oubollige plant die hooguit je oma leuk vond. Als modern en fris tuinier wilde je daarmee echt niet gezien worden. En al is de populariteit van de hortensia misschien over haar hoogtepunt heen, de enorme opleving in de belangstelling voor de hortensia aan het einde van de vorige eeuw en het begin van deze, heeft ervoor gezorgd dat er een enorme uitbreiding van het sortiment heeft plaatsgevonden.

 

Uitbreiding van het hortensia assortiment...
Iedere zichzelf respecterende veredelaar stortte zich op het verder cultiveren van alle verschillen in dit van nature al behoorlijk vormenrijke plantengeslacht. Het resultaat van die gezamenlijke inspanning is dat hortensia’s steeds breder inzetbaar zijn geworden in de tuin.

Van wintergroene klimmers, tot bodembedekkers met een fantastische herfstkleur. Van pluimhortensia’s met bloempluimen van bijna een halve meter, tot dwergjes met petieterige maar schattige bloemschermpjes. Rood, geel, bont blad aan de boerenhortensia, we kijken er nauwelijks meer van op. Maar aan het begin van de hortensia-welle was dit er allemaal niet.

De rode zonnehoed als voorbeeld

Een ander voorbeeld is de rode zonnehoed. Als er nu één plantengeslacht is waarin een overdaad aan nieuwe cultivars werd geïntroduceerd is het wel de Echinacea. Voor de Dutch Wave (https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Dutch_Wave) het Nederlandse tuinieren zou veranderen waren er misschien een vijftal cultivars algemeen voorhanden bij kwekers.

Nu letterlijk vele tientallen en in alle mogelijke kleurschakeringen van crèmegeel tot tomatensoep-oranje, van hardroze tot spierwit. Hoog, laag, enkel en dubbelbloemig, snel of iets langzamer stervend, zwak of sneu, het is er allemaal.
 

De razende populariteit van de zonnehoed heeft gezorgd voor een te positief imago, zelfs de zwakke broeders hebben ons hart veroverd. Nu maar weer even afwachten hoe snel het imago van de zonnehoed omslaat van een onmisbare borderplant in een slappeling die je maar beter kunt mijden in je tuinplannen. Ach de Echinacea zelf, die heeft daar gelukkig niets over te zeggen...

Kun je hulp gebruiken bij het ontwerpen van een nieuwe tuin? Onze tuinontwerpers helpen je graag! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)
 

Auteur: Cor van Gelderen Plantentuin Esveld (http://www.esveld.nl)

Foto’s: Cor van Gelderen

 

©Cor van Gelderen Planten met een reputatie Hortensia ©Cor van Gelderen Planten met een reputatie Hortensia
©Cor van Gelderen Planten met een reputatie Rode zonnehoed ©Cor van Gelderen Planten met een reputatie Rode zonnehoed