Meer winterbloeiers...

gepubliceerd op 14-02-2020

(Click op de bovenste foto voor een vergroting)
Je kunt natuurlijk winterbloeiers kiezen puur vanwege het idee om altijd iets bloeiends in de tuin te hebben. En daar is niets mis mee! Maar een aantal winterbloeiende planten hebben ook andere eigenschappen waardoor ze extra aantrekkelijk worden in de winter. Denk bijvoorbeeld aan bloeiende bodembedekkende planten die ook nog groen blijven zoals kleine maagdenpalm (Vinca minor) en zegge-soorten (Carex).

Vroeger hadden we in de ouderlijke tuin een rode ribes en een Forsythia staan. In het voorjaar werden hier door moeders voor de bloei een paar takken vanaf gesneden en in een oude stenen kruik op tafel gezet. De ribes had best een herkenbare en karakteristieke geur wanneer de knoppen open gingen en de bloemen zich een weg naar buiten baanden.


FORSYTHIA - CHINEES KLOKJE
De Forsythia, mijn moeder kende de naam Chinees klokje kennelijk niet want de tuinplant werd nooit zo genoemd, bloeide met gele sterretjes die uitvielen als ze met bloeien klaar waren. Iedere dag werden de uitgebloeide bloemetjes bijelkaar geveegd en in de afvalbak gekieperd want afval scheiden daar deed je in de zeventiger jaren van de vorige eeuw nog niet aan... 

 

SCILLA - STERHYACINTH
In de voortuin bloeiden blauwe bloemetjes waarvan ik veel later de naam leerde kennen: Sterhyacint of Scilla. Aanvankelijk bloeiden ze op 1 plekje aan de rand van het gazon maar in de loop der jaren, bij het doorlopen van de lagere school (tja, zo heette dat vroeger) leek de pluk steeds groter te worden en doken ze ook op andere plekken in de tuin op.

STACHYURUS - STAARTAAR
Zelf vind ik dat geel bloeiende bloemen zo rond Pasen best mag. Winterakoniet, gele narcissen, gele tulpen, speenkruid, dotterbloem, nog wat geels hier en daar. Prima. Maar dan moet het daarna ook afgelopen zijn en mag warm geel nog 1 keer terugkomen in de nazomer in de vorm van de rijk en langbloeiende zonnehoed: Rudbeckia ’Goldsturm’.
Ik begrijp de Nederlandse naam van staartaar wel... maar het zijn van die hangende bloemen. Net als de katjes van sommige populieren en ik wordt er niet zo vrolijk van. Hangen kan toch niets met vrolijkheid te maken hebben en om die reden kies ik niet meteen voor bomen in een treurvorm. Tenzij je met planten een stemming over wilt brengen zoals op begraafplaatsen en kerkhoven waar treurige bloei en boomvormen beter veroorloofd zijn...

Enfin staartaar bloeit, net als Chinees klokje, voordat het blad verschijnt. En net als winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is deze tuinplant geschikt als gevelplant. Echter klimmen of plat rechtop staan doet ie niet zelf. Via spandraden of een klimrek en met behulp van bindbuis of tie-ribs is staartaar best in een vorm te krijgen. Zo langs een gevel geleidt is staartaar tijdens de bloei best een sierlijke plant en trekt zeker de aandacht!

VIBURNUM - SNEEUWBAL

Het duurt misschien maar even meer en de jeugd zal vragen wat een sneeuwbal is... Met de klimaatverandering in het achterhoofd is dat misschien geen gekke gedachte. De winters worden milder; de zomers warmer; de intensiteit van buien groter... En dan is er gelukkig ook nog een plant die sneeuwbal wordt genoemd als herinnering aan die koude witte plakbal waarmee je, als je geluk had,  sneeuwbalgevechten kon houden in je jeugd.

Niet alle sneeuwballen bloeien in de winter. Eigenlijk is er altijd wel een vertegenwoordiger van de Viburnum-familie te vinden die op een bepaald moment in het jaar bloeit. Echter de grootste populariteit van sneeuwballen betreft de winterbloeiende varieteiten van Viburnum bodnantense en Viburnum tinus. De eerste bloeit al in de maanden november en december. De tweede vaak vanaf februari maart.

Ik vermoed dat er weinig beplantingsplannen zijn met een heesterbeplanting waar niet een Viburnum-soort is opgenomen. Voor iedere tuingrootte of balkon is er wel een mooie tuinplant te vinden dus laat u vooral niet ontmoedigen.


In een goed beplantingsplan worden planten met hun eigenschappen met zorg gekozen. Vertrouw daarbij op, wanneer u zelf fervent tuinier bent met een ruime dosis ervaring op uzelf. In het geval u niet de kennis en ervaring heeft is het verstandiger om in zee te gaan met een ervaren tuinontwerper. Dat voorkomt verkeerde keuzes in plantmateriaal en bespaart u op iets langere termijn zeker ook geld!
 

Bent u toe aan een goed plantadvies of beplantingsplan? Maar een afspraak met ONZE TUINONTWERPERS (https://www.tuinontwerpervinden.nl/bv-30978-0/bedrijven)

 

Auteur: Gilbert de Jong Schetsservice (De Tuinen van Appeltern) (https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/schetsservice/)
Foto’s: Gilbert de Jong

Opnamelocatie foto’s: De Tuinen van Appeltern (https://appeltern.nl/nl/)

©Gilbert de Jong Vinca minor - Kleine maagdenpalm ©Gilbert de Jong Vinca minor - Kleine maagdenpalm
©Gilbert de Jong Carex morrowii 'Icedance' - Bonte zegge ©Gilbert de Jong Carex morrowii 'Icedance' - Bonte zegge
©Gilbert de Jong Forsythia x intermedia - Chinees klokje ©Gilbert de Jong Forsythia x intermedia - Chinees klokje
©Gilbert de Jong Scilla siberica - Sterhyacint ©Gilbert de Jong Scilla siberica - Sterhyacint
©Gilbert de Jong Stachyurus praecox - Staartaar ©Gilbert de Jong Stachyurus praecox - Staartaar
©Gilbert de Jong Jasminum nudiflorum - Winterjasmijn ©Gilbert de Jong Jasminum nudiflorum - Winterjasmijn
©Gilbert de Jong Viburnum bodnantense 'Dawn' - Sneeuwbal ©Gilbert de Jong Viburnum bodnantense 'Dawn' - Sneeuwbal
©Gilbert de Jong Viburnum tinus - Sneeuwbal ©Gilbert de Jong Viburnum tinus - Sneeuwbal