Bijzondere planten in de tuin van Piet en Anja Oudolf

gepubliceerd op 23-02-2020

(Click op de foto voor een vergroting)

Wie zijn Piet en Anja Oudolf?
Piet Oudolf (27 okt. 1944 - ) is Nederlands beroemdste plantenkenner en tuinontwerper. Piet Oudolf wordt geroemd door zijn prachtige en sfeervolle vaste planten en siergrassen combinaties. Naast vele beroemde buitenlandse projecten heeft Piet Oudolf ook in Nederland een aantal openbaar toegankelijke projecten gerealiseerd. Dat zijn (o.a.):

De beplanting van de Westerkade (https://www.okra.nl/projecten/westerkade-2/) (Rotterdam)

De beplanting van de Ichtushof (https://oudolf.com/garden/ichtushof) (Rotterdam)

De beplanting van de Paleisbrug (https://www.denbosch.nl/nl/projecten/spoorzone/de-paleisbrug) (Den Bosch)

Het ontwerp en beplanting van de Vlinderhof (https://vlinderhof.com/) in het Maximapark (Vleuten)

Anja is de vrouw van Piet en beheerde tot medio november 2010 de kwekerij aan de Broekstraat in Hummelo.

Een meer compleet overzicht van de buitenlandse projecten van Piet Oudolf treft u aan op de Engelse versie van Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Piet_Oudolf).

Excursie naar de privétuin van Piet en Anja Oudolf
Helaas is de tuin van Piet en Oudolf in Hummelo niet meer toegankelijk voor publiek. In het laatste jaar van de openstelling (2018) hebben wij tijdens een excursie van de TuinOntwerpersGroep (TOG) nog erg kunnen genieten van de kleur en de diversiteit van de vaste planten- en siergrassenborders rond de oude boerderij. Het was een prachtige zonnige dag en de vaste planten trokken massa’s zweefvliegen, dagvlinders, bijen en hommels.

Wat rest is de herinnering aan deze mooie dag en de duizenden foto’s die we deze dag hebben geschoten. Het was af en toe wel even zoeken naar de juiste Botanische naam!

Acht bijzondere vaste planten in de (voormalige) tuin van Piet en Anja Oudolf
In dit artikel benoem ik een achttal vaste planten die we in de borders hebben bewonderd en die ik op de foto heb gezet:

Asclepias incarnata ’Ice Ballet’ - Rode zijdeplant (witte vorm). Trekt heel veel bijen, hommels en dagvlinders.

Asclepias tuberosa - Knolzijdeplant, Amerikaanse zijdeplant. De bloeikleur is helder oranje en na de bloei vormt de knolzijdeplant opvallende en aantrekkeijke zaaddozen die tot in de winter aanblijven.

Filipendula rubra ’Venusta Magnifica’ - Moerasspirea. Een prachtige en hoge borderplant met een lange wollige bloei. Deze moerasspirea torent bijna boven alle andere vaste planten uit!

De naam moerasspirea is misleidend en verwijst eigenlijk naar onze inheemse soort: Filipendula ulmaria. In het Engels wordt Filipendula rubra, afkomstig uit de prairies van Noord Amerika, ook wel de ’Koningin van de Prairie’ genoemd. (Bron: Wikipedia)

Phlox paniculata ’Lavendelwolke’ - Floks, vlambloem. Een mooie varieteit met een lila pastelkleur. Bloeit rijk.

Potentilla atrosanguinea - Ganzerik. Ongevulde bloedrode bloemen die als aandachtspuntjes in de vaste plantenborder opduiken.

Stachys officinalis ’Wisley White’ - Andoorn, betonie. Mooie borderplant voor grote groepen. Het is een witte vorm van onze inheemse roze-bloeiende Stachys officinalis.

Verbena hastata ’Blue Spires’ - IJzerhard. Weer eens wat anders dan de bekendere zich soms hinderlijk uitzaaiende Verbena bonariensis...

Veronicastrum ’Adoration’ - Virginische ereprijs. Een mooie hoge vaste plant die ook in de winter nog een mooi silhouet heeft.

Het tweede deel van bijzondere planten in de tuin van Piet en Anja Oudolf vindt u hier (https://www.tuinontwerpervinden.nl/nw-30978-7-3759645/nieuws/bijzondere_planten_in_de_tuin_van_piet_en_anja_oudolf_2.html).

Hulp nodig?

Mocht u hulp nodig hebben bij het inrichten van uw vaste plantenborder(s) of prairietuin dan kunt u eventueel een beroep doen op onze tuinontwerpers. Zij helpen u graag bij het maken van een keuze voor de juiste sfeerbepalende planten.

>> Ik wil hulp bij een beplantingsplan! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)

Auteur: Gilbert de Jong (Schetsservice.nl (https://www.schetsservice.nl/))
Foto’s : Gilbert de Jong

Opnamelocatie: Privé-tuin van Piet en Anja Oudolf, Hummelo
TIP: Volg Piet Oudolf op Instagram (https://www.instagram.com/pietoudolf/?hl=nl)

Een sfeervolle videopresentatie van deze planten vindt u hier (https://youtu.be/kW_jUsNxO78).

©Gilbert de Jong Asclepias incarnata 'Ice Ballet' - Zijdeplant ©Gilbert de Jong Asclepias incarnata 'Ice Ballet' - Zijdeplant
©Gilbert de Jong Asclepias tuberosa - Knolzijdeplant, Amerikaanse zijdeplant ©Gilbert de Jong Asclepias tuberosa - Knolzijdeplant, Amerikaanse zijdeplant
©Gilbert de Jong Filipendula rubra 'Venusta Magnifica' - Moerasspirea ©Gilbert de Jong Filipendula rubra 'Venusta Magnifica' - Moerasspirea
©Gilbert de Jong Phlox paniculata 'Lavendelwolke' - Floks, vlambloem ©Gilbert de Jong Phlox paniculata 'Lavendelwolke' - Floks, vlambloem
©Gilbert de Jong Potentilla atrosanguinea - Ganzerik ©Gilbert de Jong Potentilla atrosanguinea - Ganzerik
©Gilbert de Jong Stachys officinalis 'Wisley White' - Andoorn, betonie ©Gilbert de Jong Stachys officinalis 'Wisley White' - Andoorn, betonie
©Gilbert de Jong Verbena hastata 'Blue Spires' - IJzerhard ©Gilbert de Jong Verbena hastata 'Blue Spires' - IJzerhard
©Gilbert de Jong Veronicastrum 'Adoration' - Virginische ereprijs ©Gilbert de Jong Veronicastrum 'Adoration' - Virginische ereprijs