Planten voor een Jungletuin (2)

gepubliceerd op 25-02-2020

(Click op de bovenste foto voor een vergroting)
Bent u op zoek naar tropische planten voor een Jungletuin? Dan helpen wij u op weg met dit artikel. In principe zijn heel veel kamer-plantachtige soorten met fraaie bladeren geschikt om de illusie van een tropische tuin te bewerkstelligen.

Waarom een Jungletuin?
Doorgaans hebben tuinen met een tropisch karakter het hele jaar rond sfeer. Dat komt door er relatief wat meer wintergroene planten toegepast zijn waardoor dit tuintype zelfs in de winter groen oogt. In een Jungletuin ligt niet de nadruk op grote comfortabele tegelterrassen maar op intieme groene zitplekken. Dat kunnen mini-terrasjes zijn met een tuinsetje of een eenvoudige houten bank  en dan het liefst omgeven door weelderig groen. Een Jungletuin wordt niet alleen beleefd vanuit de tuin zelf maar vooral ook vanuit de woonvertrekken. Genieten!

Waterelement in een Jungletuin
Een verborgen waterelement verborgen in de schaduw van de middagzon en omgeven door fraaie bladplanten werkt sfeer versterkend. Dat waterelement zou een grote kei kunnen zijn waaruit water stroomt dat via een waterloopje in een waterreservoir terecht komt. Het waterreservoir zelf zou gevoed kunnen worden door een regenpijp waarbij het teveel aan water via een overstort in de bodem weg kan zakken. Het waterelement kan ook bestaan uit grote schalen van keramiek, beton of staal die tevens dienen als drink- en badplaats voor de tuinvogels.


Wanden in de Jungletuin

Iets uitelkaar, op rij geplaatste verticale houten palen of bamboestammen, kunnen de ruimte verdelen terwijl er toch transparantie blijft en zicht op een ander deel van de tropische tuin. Vrijstaande dichte wanden in een bepaalde kleur geschilderd of gespoten van bijvoorbeeld metselwerk, polyesther of aluminium van verschillende hoogte kunnen ook de ruimte segmenteren. Zo ontstaan verrassende hoekjes die elk een eigen plantsfeer kunnen krijgen...

Op de erfgrens staan in de Jungletuin niet alleen zichtbare houten schuttingen. En als ze er al wel staan dan is het te overwegen om ze dan maar het liefst zo donker mogelijk beitsen in een donkergroene of antraciet kleur. Dan vallen ze in ieder geval minder op in de Jungletuin. Tegen die donkere achtergrond kunnen fraaie bladheesters, niet-woekerende bamboe of hoge vaste planten en/of siergrassen geplant worden...

Dan liever de lucht in!

Hebt u een kleine maar beschutte tuin dan is een tuin met een tropisch karakter meestal goed te realiseren. Het groene karakter kan versterkt worden door de plantenborders te verhogen. Weinig ruimte? Dan liever de lucht in!

Langs pergola-achtige constructies kunnen een verscheidenheid aan fraaie klimplanten geplant worden die de lucht voor een deel aan het zicht kunnen onttrekken. Pergola’s zijn niet altijd per definitie van gezaagd hout. Wellicht dat dunne geschilde stammen, steigerpijpen omwonden met jute, touw of iets anders, wel extra bijdragen aan de Jungletuin.

Planten voor een Jungletuin

We hebben een aantal planten voor de jungletuin uitgezocht. Deze zijn terug te vinden in de fotogalerij...

Albizzia julibrissin - Perzische slaapboom. Een opvallende verschijning voor een droge zonnige plek in de jungletuin. De Perzische slaapboom loopt vrij laat uit maar is een drachtboom voor bijen. Uiteindelijk wordt deze exoot ruim 8 meter hoog.

Asarum splendens - Mansoor. Deze mansoor is een bodembedekkende plant en kan het beste op een vochtige schaduwrijke plek in de Jungletuin aangeplant worden. Mooi in combinatie met andere bladplanten!

Athyrium niponicum ’’Pictum’ - Japanse regenboorvaren. Op een schaduwrijke plek komt de regenboogvaren, door het lichte groengrijze blad, het beste tot zijn recht. Hete middagzon wordt slecht verdragen. Een groepje van drie stuks aanplanten geeft een beter effect dan slechts 1 exemplaar.

Brunnera macrophylla ’Looking Glass’ - Kaukasische vergeet-mij-niet. De laatste jaren zijn er steeds nieuwe kaukasische vergeet-mij-nieten ontwikkeld met vooral verschillen in bladgrootte, bladkleur en bladpatroon, en in de bloemkleur wit, roze of blauw. Brunnera macrophylla ’Looking Glass’ heeft een grijsgroen hartvormig blad en bloeit met blauwe vergeet-mij-niet bloemen.

Calycanthus floridus ’Purpureus’ - Specerijstruik. Een traag groeiende struik die tegen een schutting geplant kan worden. De specerijstruik wordt circa 2-2.50 meter hoog en 1.50 tot 2.0 meter breed. De onderzijde van het hartvormige blad heeft een wijnrode kleur. In het najaar verkleurt het blad van de specerijstruik mooi oranjebruin.

Euphorbia amygdaloides var robbiae - Amandelwolfsmelk. De amandelwolfsmelk wordt 40-50 cm hoog en blijft in de winter groen. Erg kritsch is Euphorbia amygdaloides var robbiae niet op zijn standplaats: Deze tuinplant kan zowel in de schaduw als in de volle zon aangeplant worden.

Ficus carica - Vijg. In de winter blijven er meestal een paar opgaande takken over maar in de zomer is het een prachtige volle struik met de bekende vruchten. Op een zonnige beschutte plaats kan de vijg in een vijftal jaren al wel 3 meter hoog worden! De meeste kans op vijgen krijgt u door de Ficus tegen een muur of schutting op het zuiden te planten.

Gaultheria shallon - Appeltjesblad, bergthee. Na de bloei vormt appeltjesblad naar zwart verkleurende bessen. De bodem mag iets zurig zijn voor deze wintergroen blijvende bodembedekker. De standplaats mag best schaduwrijk zijn.

Indigofera heterantha - Indigostruik. Bladverliezende  uit de Himalaya afkomstige heester met een donkerroze vlinderbloemige bloeiwijze. Het blad is geveerd en  bestaat uit 21 grijsgroene blaadjes. De indigostruik gedraagt zich soms als vaste plant: sterft af in de winter en loopt in het voorjaar (meestal) weer uit.

Lagerstroemia indica - Lagerstroemia. In afwijking van wat de naam suggereert is deze hoge struik, die wel wat weg heeft van onze sering, afkomstig uit China en niet uit India. Lagerstroemia staat graag in de volle zon en komt vooral tijdens warme zomers volledig en uitbundig tot bloei. Geel oranje tot rode herfstkleur vervolmaken het jaarlijkse feest.

 

Mukdenia rossii - Mukdenia. Een vroegbloeiende, uit China afkomstige, vaste plant met een opvallende opstaande witte bloem en een fraaie herfstverkleuring. Een aanwinst voor de Jungletuin mits op de goede plek geplant en verzorgt!

Olearia haastii - Boomaster. Compact (langzaam)groeiende en witbloeiende wintergroene sierheester. Afkomstig uit Nieuw-Zeeland. De uiteindelijke hoogte na 10 jaar is 120 tot 140 cm. Bij vorst afdekken.

Paulownia tomentosa - Anna Paulownaboom. In alle seizoenen een opvallende verschijning. De boom is minder geschikt voor kleine tuinen maar is ook meerstammig te krijgen. De boom bloeit voordat het hartvormige blad verschijnt met grote lila-kleurige klokvormige bloemen. Late nachtvorst veroorzaakt soms dat de bloemen te vroeg afvallen.

Podophyllum hexandrum - Voetblad. Tropisch aandoende vaste plant met in het voorjaar witte bloemen en in het najaar de grote oranje bessen. Voetblad vraagt een humusrijke goed waterdoorlatende schaduwrijke plek in de Jungletuin.

Polygonatum multiflorum - Gewone Salomonszegel, veelbloemige Salomonszegel. Vreemd eigenlijk dat zo’n inheemse plant toch de suggestie kan wekken van tropische afkomst te zijn. Polygonatum staat graag in de schaduw op een bed van humus en afgevallen blad. De hoogte bedraagt 40-60 cm. Na de bloei in de periode april-mei verschijnen berijpte donkerblauwe giftige bessen. Niet oppeuzelen dus...

Rhaphiolepis umbellata - Indiase haagdoorn. Breedspreidend wintergroene heester afkomstig uit Korea en Japan. De hoogte bedraagt na 10 jaar ongeveer 60-80 cm en de doorsnede 150 cm. Bloeit in het voorjaar met witte tot roze bloemen.

Rodgersia pinnata - Schout-bij-Nacht, kijkblad. Fraaie bladplant voor de halfschaduw. Rodgersia valt een grote pol met een diameter van ongeveer een meter. De opvallende opstaande pluimvormige bloemen zijn wit-roze van kleur en tronen ver boven het blad uit tot een hoogte van 80-100 cm.

Rumex sanguineus - Bloedzuring. Misschien een niet zo voor de hand liggende plant voor de Jungletuin maar het blad van de bloedzuring is zeker de moeite waard! Rumex sanguineus behoort tot de duizendknoopfamilie en staat graag op een beschaduwde niet te droge bodem.
 

Hulp nodig?

Mocht u hulp nodig hebben bij het inrichten van uw Jungletuin dan kunt u eventueel een beroep doen op onze tuinontwerpers. Zij helpen u graag bij het maken van een keuze voor de juiste sfeerbepalende tropische planten.

>> Ik wil hulp bij een beplantingsplan! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)

Auteur: Gilbert de Jong (Schetsservice.nl)
Foto’s : Gilbert de Jong

Opnamelocatie: De Tuinen van Appeltern (https://appeltern.nl/nl/)

©Gilbert de Jong Albizia julibrissin - Perzische slaapboom ©Gilbert de Jong Albizia julibrissin - Perzische slaapboom
©Gilbert de Jong Asarum splendens Brunnera 'Looking Glass' Athyrium niponicum 'Pictum' ©Gilbert de Jong Asarum splendens Brunnera 'Looking Glass' Athyrium niponicum 'Pictum'
©Gilbert de Jong Calycanthus floridus 'Purpureus' - Specerijstruik ©Gilbert de Jong Calycanthus floridus 'Purpureus' - Specerijstruik
©Gilbert de Jong Euphorbia amygdaloides var. robbiae - Amandelwolfsmelk ©Gilbert de Jong Euphorbia amygdaloides var. robbiae - Amandelwolfsmelk
©Gilbert de Jong Ficus carica - Vijg ©Gilbert de Jong Ficus carica - Vijg
©Gilbert de Jong Gaultheria shallon - Appeltjesblad ©Gilbert de Jong Gaultheria shallon - Appeltjesblad
©Gilbert de Jong Indigofera heterantha - Indigostruik ©Gilbert de Jong Indigofera heterantha - Indigostruik
©Gilbert de Jong Lagerstroemia indica - Lagerstroemia ©Gilbert de Jong Lagerstroemia indica - Lagerstroemia
©Gilbert de Jong Mukdenia rossii - Mukdenia najaar ©Gilbert de Jong Mukdenia rossii - Mukdenia najaar
©Gilbert de Jong Olearia haastii - Boomaster ©Gilbert de Jong Olearia haastii - Boomaster
©Gilbert de Jong Paulowinia tomentosa - Anna Paulownaboom najaar ©Gilbert de Jong Paulowinia tomentosa - Anna Paulownaboom najaar
©Gilbert de Jong Podophyllum hexandrum - Voetblad najaar ©Gilbert de Jong Podophyllum hexandrum - Voetblad najaar
©Gilbert de Jong Polygonatum multiflorum - Gewone salomonszegel veelbloemige salomonszegel ©Gilbert de Jong Polygonatum multiflorum - Gewone salomonszegel veelbloemige salomonszegel
©Gilbert de Jong Rhaphiolepis umbellata - Indiase haagdoorn ©Gilbert de Jong Rhaphiolepis umbellata - Indiase haagdoorn
©Gilbert de Jong Rodgersia pinnata - Schout-bij-Nacht kijkblad ©Gilbert de Jong Rodgersia pinnata - Schout-bij-Nacht kijkblad
©Gilbert de Jong Rumex sanguineus - Bloedzuring ©Gilbert de Jong Rumex sanguineus - Bloedzuring