Het verschil tussen beuk en haagbeuk

gepubliceerd op 09-03-2020

(Click op de bovenste foto voor een vergroting)
Beuk en haagbeuk zijn twee verschillende planten maar wat is nu precies het verschil?

Is een beuk bladhoudend?
Regelmatig hoor ik mensen verkondigen dat beuk bladhoudend is en haagbeuk niet. Maar de werkelijkheid is iets genuanceerder. Zowel de beuk als de haagbeuk zijn bladverliezend en dus niet wintergroen. Het zijn normaal gesproken ‘in het wild’ twee verschillende loofboomsoorten die, met een beperking, ook als haag toegepast worden. Best mooi!
 

Het verschil in blad van de beuk en de haagbeuk

De verschillen tussen beuk en haagbeuk zijn het beste te zien aan de bladrand. De beuk heeft een gave iets golvende bladrand. Het blad van de haagbeuk is dubbel gezaagd. Een ander verschil is dat de nerven van het beukenblad dicht aan de bladschijf liggen. De nerven van de haagbeuk liggen opmerkelijk dieper.


Verdord blad
Het is wel zo dat het verdorde blad van de gewone beuk of Fagus sylvatica doorgaans langer aan de plant blijft hangen als dat van de haagbeuk of Carpinus betulus. Het verdorde blad van de beuk is bruin en het verdorde blad van de haagbeuk is grijsbruin.
Dat de beuk het verdorde blad wat langer vasthoudt is een voordeel wanneer het gaat om privacy. Zo kunnen hagen en leibomen van beuk meer privacy geven dan hagen en leibomen van haagbeuk.


Beukenhaag en haagbeukhaag

Misschien is het goed om aan te geven dat van zowel de beuk als de haagbeuk een haag te maken is. We krijgen dan een beukenhaag en een haagbeukhaag.


Wanneer gebruik je een beuk en wanneer een haagbeuk? 
De keuze tussen beuk en haagbeuk zijn te maken op een aantal gronden:
+ De bodemgesteldheid
+ De gewenste privacy
+ Het aanplanten
+ Het onderhoud
+ De herfstkleur
+ De kosten
 

De bodemgesteldheid

Beuk en haagbeuk komen van nature op verschillende grondsoorten voor!
Tuinen op zandgronden kunnen beter ingeplant worden met beukenhagen en tuinen gelegen op veen-/ en of kleigronden kunnen beter ingeplant worden met haagbeukhagen. De haagbeuk komt van nature voor op vochtige voedselrijke bodems die ook wat kalk kunnen bevatten. De beuk treffen we aan op schralere droge bodems en deze plant houdt absoluut niet van wisselende grondwaterstanden of te hoge grondwaterspiegels.

De gewenste privacy

Welke haag beuk of haagbeuk geeft meer privacy?
Omdat de beuk in de winter meer verdord blad vasthoudt dan haagbeuk is de beuk of Fagus sylvatica geschikter om privacy te creëren dan met haagbeuk Carpinus betulus. In de zomermaanden is er vrijwel geen verschil in transparantie van beide hagen.

 

Het aanplanten
Belangrijk bij het aanplanten van wortelgoed van beuk of Fagus sylvatica is dat er onder in de plantvoor een laagje beukengrond (aanplantgrond) aangebracht wordt. In deze beukengrond zit de schimmel waarmee de beuk in symbiose leeft. Zonder beukengrond is de kans groot dat de beukjes minder goed aanslaan.

Het onderhoud van beuk en haagbeuk
Beide hagen hebben, wanneer ze op hoogte zijn, vrijwel hetzelfde onderhoud nodig. Het snoeien van de hagen met een heggenschaar kan voor de eerste keer in het jaar het beste in de maand juni plaatsvinden rond de langste dag. Aan het einde van het groeiseizoen in de maand oktober kunnen de hagen nogmaals gesnoeid worden zodat de hagen er in de winter netjes uitzien.
Gedurende het groeiseizoen is het wenselijk om de haagvoet onkruidvrij te houden zodat het regenwater volledig beschikbaar komt voor de haag.

Een punt van aandacht is wel dat beuk een vrij dunne schors heeft. Het is niet verstandig om beukenhagen aan de zonkant terug te snoeien op de stammen in verband met de kans op verbranding. Mocht het wel wenselijk zijn om de beukenhaag rigoureus te snoeien dan is het gebruik van windbreekgaas als (tijdelijke) bescherming tegen zonnebrand te overwegen.

De haagbeuk hoeft direct na de aanplant niet gesnoeid te worden. Het is zelfs beter van niet totdat de haagbeukhaag de gewenste hoogte heeft bereikt. Om een goede volle beukenhaag te krijgen is het wel belangrijk dat deze haag regelmatig getopt wordt voordat de haag de juiste hoogte heeft bereikt.

De herfstkleur

In het najaar verkleurd de haagbeukhaag van groen naar goudgeel en de beukenhaag meer naar geeloranje.

De kosten
De aanschafkosten van het plantmateriaal voor haagbeukhagen en beukenhagen verschilt weinig tot niets. Beide hagen (uitgaande van wortelgoed dus zonder kluit) worden doorgaans aangeplant met 5 planten per m1. Met draadkluit in een grote levermaat bijvoorbeeld boven de 2 meter gaan er vaak niet meer dan 2.5 tot 3 planten per m1.

 

>> Ik wil een tuinontwerper vinden (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)

 

Auteur: Gilbert de Jong (Schetsservice.nl (https://www.schetsservice.nl/))
Foto’s: Gilbert de Jong

©Gilbert de Jong Carpinus betulus - Haagbeuk 3 ©Gilbert de Jong Carpinus betulus - Haagbeuk 3
©Gilbert de Jong Carpinus betulus - Haagbeuk 2 ©Gilbert de Jong Carpinus betulus - Haagbeuk 2
©Gilbert de Jong Carpinus betulus - Haagbeuk ©Gilbert de Jong Carpinus betulus - Haagbeuk
©Gilbert de Jong Fagus sylvatica - Beuk 2 ©Gilbert de Jong Fagus sylvatica - Beuk 2
©Gilbert de Jong Fagus sylvatica - Beuk ©Gilbert de Jong Fagus sylvatica - Beuk
©Gilbert de Jong Beuk haagbeuk ©Gilbert de Jong Beuk haagbeuk
©Gilbert de Jong Fagus sylvatica - Beuk 3 ©Gilbert de Jong Fagus sylvatica - Beuk 3
©Gilbert de Jong Carpinus betulus 4 - Haagbeuk ©Gilbert de Jong Carpinus betulus 4 - Haagbeuk