De mooiste tuingeraniums (ooievaarsbek)

gepubliceerd op 12-03-2020

We hebben de mooiste tuingeraniums of ooievaarsbek bij elkaar gezocht. De geraniums varieren in bloeikleur, bloemvorm, bloeittijd, bladvorm, bladkleur enzv. Sommige Geraniums groeien compact zoals Geranium cinerea of Geranium ’Patricia’. Andere soorten en varieteiten hebben een lossere groeivorm zoals Geranium ’Rozanne’ en Geranium oxonianum ’Thurstonianum’. Het aantal gekweekte soorten en varieteiten bedraagt meer dan 600! In Nederland en Belgie komen 13 soorten Geraniums voor in de natuur waaronder de donkere ooievaarsbek of Geranium phaeum.
 

Geraniums in een mediterrane tuin

In een mediterrane tuin met een zonnige ligging zijn Geranium cinerea, Geranium ’Patricia’ en Geranium renardii goed keuzes. De eerste vanwege de mooie bloeikleur en de tweede vooral vanwege het bijzondere viltige blad.

Geraniums als bodembedekker

Bent u op zoek naar een Geranium als bodembedekker dan zijn de halfwintergroene Geranium macrorrhizum ’Czakor’ of Geranium macrorrhizum ’Spessart’ goede keuzes. Met voldoende planten per m2 sluiten ze de bodem goed af waardoor er nauwelijks onkruid op komt. De verschillen tussen beide Geraniums zit in de bloeikleur.
Ook Geranium phaeum, de donkere ooievaarsbek, is goed te gebruiken als bodembedekker op schaduwrijke plaatsen. Deze plant is niet (half) wintergroen.

Geraniums als vakbeplanting
Geraniums zijn ook goed te gebruiken in grote vakken. U kunt daarvoor de langbloeiende Geranium ’Azure Rush’ gebruiken. Deze Geranium bloeit aanmerkelijk langer dan de bekendere Geranium ’Johnson’s Blue’. In tegenstelling tot Geranium ’Rozanne’, een bekroonde lilablauw  bloeiende ooievaarsbek’, blijft Geranium ’Azure Rush’ vrij compact.

Geraniums in de border
De bloemen van Geranium oxonianum ’Thurstonianum’ zijn te herkennen aan de lijnvormige smalle bloemblaadjes. In de border mag deze ooievaarsbek op de tweede rij want de hoogte bedraagt al gauw 50-60 cm hoog. De groeiwijze zelf mag best nonchalant genoemd worden.
Geranium maculatum ’Espresso’ valt op door het contrast tussen het donkere grijsbruine blad en de de lichte lilakleurige bloemen.
Opvallender van kleur zijn de magentaroze bloemen van Geranium ’JS Matu Vu’ die zich prachtig laten combineren met planten als Echinacea (rode zonnehoed) en Salvia (tuinsalie).
Een bijzondere Geranium met grote paarse bloemen voor de plantenborder is Geranium wlassovianum ’Lakwijk Star’. Het blad van deze Geranium is echter minder fijntjes dan het prachtige fijnslippige deep ingesneden blad van Geranium ’Spinners’.

Geraniums zijn eigenlijk onmisbare borderplanten vanwege de verscheidenheid aan bloeikleuren en, mits goed gekozen, de lange bloeitijd. Sommige ooievaarsbekken beginnen in de vroege zomermaanden te bloeien en houden dat vol tot de eerste vorst invalt!
 

>> Ik kan hulp bij het maken van een beplantingsplan gebruiken! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)

Auteur: Gilbert de Jong (Schetsservice.nl (https://www.schetsservice.nl/))
Foto’s: Gilbert de Jong

Opnamelocatie: De Tuinen van AppelternDe Tuinen van Appeltern (https://appeltern.nl/nl/)

©Gilbert de Jong Geranium 'Johnson's Blue' - Ooievaarsbek ©Gilbert de Jong Geranium 'Johnson's Blue' - Ooievaarsbek
©Gilbert de Jong Geranium 'JS Matu Vu' - Ooievaarsbek ©Gilbert de Jong Geranium 'JS Matu Vu' - Ooievaarsbek
©Gilbert de Jong Geranium macrorrhizum 'Czakor' - Ooievaarsbek ©Gilbert de Jong Geranium macrorrhizum 'Czakor' - Ooievaarsbek
©Gilbert de Jong Geranium macrorrhizum 'Spessart' - Ooievaarsbek ©Gilbert de Jong Geranium macrorrhizum 'Spessart' - Ooievaarsbek
©Gilbert de Jong Geranium maculatum 'Espresso' - Ooievaarsbek ©Gilbert de Jong Geranium maculatum 'Espresso' - Ooievaarsbek
©Gilbert de Jong Geranium magnificum - Ooievaarsbek ©Gilbert de Jong Geranium magnificum - Ooievaarsbek
©Gilbert de Jong Geranium 'Orion' - Ooievaarsbek ©Gilbert de Jong Geranium 'Orion' - Ooievaarsbek
©Gilbert de Jong Geranium oxonianum 'Katherine Adele' - Ooievaarsbek ©Gilbert de Jong Geranium oxonianum 'Katherine Adele' - Ooievaarsbek
©Gilbert de Jong Geranium oxonianum 'Thurstonianum' - Ooievaarsbek ©Gilbert de Jong Geranium oxonianum 'Thurstonianum' - Ooievaarsbek
©Gilbert de Jong Geranium 'Patricia' - Ooievaarsbek ©Gilbert de Jong Geranium 'Patricia' - Ooievaarsbek
©Gilbert de Jong Geranium phaeum - Donkere ooievaarsbek ©Gilbert de Jong Geranium phaeum - Donkere ooievaarsbek
©Gilbert de Jong Geranium renardii - Ooievaarsbek ©Gilbert de Jong Geranium renardii - Ooievaarsbek
©Gilbert de Jong Geranium 'Rozanne' - Ooievaarsbek ©Gilbert de Jong Geranium 'Rozanne' - Ooievaarsbek
©Gilbert de Jong Geranium 'Spinners' - Ooievaarsbek ©Gilbert de Jong Geranium 'Spinners' - Ooievaarsbek
©Gilbert de Jong Geranium sylvaticum 'Album'- Bosooievaarsbek ©Gilbert de Jong Geranium sylvaticum 'Album'- Bosooievaarsbek
©Gilbert de Jong Geranium wlassovianum 'Lakwijk Star' - Ooievaarsbek ©Gilbert de Jong Geranium wlassovianum 'Lakwijk Star' - Ooievaarsbek