Voorbeeld tuinontwerp en tuinaanleg

gepubliceerd op 17-03-2020

De tuinontwerpers op deze website hebben een eigen manier van werken. In dit blogbericht geef ik een voorbeeld van een tuinontwerp en tuinaanleg naar aanleiding van een schetsadvies. De eerste kennismaking en afspraak vindt plaats via de Schetsservice in De Tuinen van Appeltern.

In een uur tijd maak ik dan een (betaalde) schets op basis van de wensen van mijn klanten. 

”Onderwerp: Tuin bij nieuwbouwwoning

Bericht: Dag Gilbert,

Afgelopen zomer hebben we gebruik gemaakt van de Schetsservice in Appeltern. We vonden het een leuk gesprek, waarbij je prettig inspeelde op de ideeen die wij zelf al hadden. We willen je graag betrekken bij het definitieve ontwerp van onze achter- zij en voortuin in Ede.”

De gemaakte schets is te vinden als afbeelding in de fotogalerij en u zult zien dat, vergeleken met het tuinontwerp, dat er zowel verschillen (bijvoorbeeld de vakbeplantingen aan de rechterzijde) als overeenkomsten zijn (bijvoorbeeld de vijvervorm). Tijdens de ontwerpfase wordt de gemaakte schets uitgewerkt tot een heel concreet plan.

Tuinwensen
We maken een vervolgafspraak in Ede. De nieuwe woning is (net) in aanbouw en we spreken af in de ’oude’ woning. Ondanks dat deze tuin een stuk kleiner is ligt er wel een mooie vijver in omgeven door veel vaste planten. Aan de vormgeving en beplanting is te zien dat zij echte tuinliefhebbers zijn en graag in de tuin werken en zitten. In de tuin staat ook het uitgebloeide brandkruid dat in de zomer in verschillende etages zachtgeel bloeit.

Tijdens de vernieuwde kennismaking worden ook de wensen nogmaals besproken en krijg ik opdracht om de gemaakte schets verder uit te werken tot een echt tuinontwerp. Belangrijke wensen zijn de vijver, een schaduwterras, het straatwerk van flagstones, een boom en een gedeelte gazon.
 

Tuinontwerp maken met SketchUp

Het tuinontwerp (”de plattegrond”) heb ik gemaakt met het tekenprogramma SketchUp (https://www.sketchup.com/) en de 3D afbeeldingen ook. De 3D afbeeldingen geven een beter inzicht in de beoogde sfeer.

Een SketchUp tekening wordt nog aantrekkelijker door gebruik van rendersoftware zodat bijvoorbeeld water- en glasspiegelingen nog natuurlijker er uit komen te zien. Het verschil tussen beide illustraties is goed te zien in de fotogalerij.


Hovenier
Nadat het tuinontwerp is goedgekeurd is contact gezocht met een hoveniersbedrijf wat het ontwerp kan uitvoeren volgens plan. De bestrating van flagstones is uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf.

>> Ik kan hulp bij het maken van een tuinontwerp gebruiken! (http://tuinontwerpervinden.sitehand.nl/bv-30978-0/bedrijven)

Auteur: Gilbert de Jong (Schetsservice.nl (https://www.schetsservice.nl/))
Foto’s: Gilbert de Jong/opdrachtgever (waarvoor dank!)

©Gilbert de Jong Het uiteindelijke tuinontwerp ©Gilbert de Jong Het uiteindelijke tuinontwerp
©Gilbert de Jong De eerste schets gemaakt in De Tuinen van Appeltern ©Gilbert de Jong De eerste schets gemaakt in De Tuinen van Appeltern
©Gilbert de Jong Ontwerpvariant met kussenberging ©Gilbert de Jong Ontwerpvariant met kussenberging
©Gilbert de Jong De tuin schuin van boven bekeken ©Gilbert de Jong De tuin schuin van boven bekeken
©Gilbert de Jong Voorbeeld SketchUp tekening zonder render ©Gilbert de Jong Voorbeeld SketchUp tekening zonder render
©Gilbert de Jong Voorbeeld SketchUp tekening met render ©Gilbert de Jong Voorbeeld SketchUp tekening met render
©Gilbert de Jong Zicht op de vijver en beplanting ©Gilbert de Jong Zicht op de vijver en beplanting
©Opdrachtgever De tuin inaanleg ©Opdrachtgever De tuin inaanleg
©Opdrachtgever De tuin is plantklaar! ©Opdrachtgever De tuin is plantklaar!