Prachtige compacte tuin in Ede

gepubliceerd op 07-01-2023

In de verzetsheldenbuurt op het voormalige kazerneterrein in Ede is in 2021 deze prachtige compacte tuin gerealiseerd. De eerste ontwerpschets via de Schetsservice in De Tuinen van Appeltern dateert van begin maart 2020 en het tuinontwerp is een maand later gemaakt. De woning is dan in aanbouw en wordt in de eerste maanden van 2021 opgeleverd.

Door een tuinontwerp in een vroeg stadium te laten maken wordt geparticipeerd op de vraag van een aannemer op welke plaatsen in de tuin straatzand gestort moet worden en op welke plaatsen teelaarde gewenst is. Zo kan er dus efficiënt en kostenbesparend worden gewerkt!

 

Het tuinontwerp

In veel tuinen zijn de plantenborders uitsluitend aan de buitenzijde gesitueerd. Zelf vind ik dat een beetje suf want hierdoor bestaat er een grote kans dat de tuin saai gaat ogen. Door de mooiste plantenborder op de zonnigste plek in het midden van de tuin te leggen kan dat voorkomen worden.

In veel tuinen wordt een forse tuinset direct op de bestrating achter de schuifdeur(en) of openslaande deur(en) geplaatst. Maar uitkijken op een plantenborder waar in de zomer hommels, bijen en vlinders rondvliegen is toch veel interessanter? In het ontwerp is wel ruimte gereserveerd voor een klein ochtendzitje: een rond tafeltje met twee transparante stoelen.

Het uitzicht vanuit de woning op deze prachtige ovalen vaste plantenborder wordt niet belemmerd door de poten van zes stoelen en een eettafel. Via een gebogen klinkerpad dat onder een houten pergola doorgaat is de in het groen geplaatste eettafel te bereiken.

Het stukje gazon in de tuin dient als graspad en als informele plek voor zonnestoelen. Zelfs in deze kleine tuin is het mogelijk om een rondje, excuus, ovaaltje te lopen en daarbij te genieten van de bloemenpracht. De organische lijnen zorgen voor een steeds wisselend beeld en een optimale tuinbeleving.

Privacy

De hele tuin is omsloten door een zwart hekwerk van dubbelstaafmat. Klimop (Latijn: Hedera) is een wintergroene klimplant die zowel in de zomer als winter zorgt voor privacy. Het dichte bladerdek voorkomt doorkijk. Een groot voordeel van deze groene erfafscheiding is dat deze relatief smal kan worden gehouden namelijk zo’n 30 cm breed. ’Normale’ hagen worden meestal breder dan 50 cm en kunnen zelfs wel tot een meter breed worden. Uiteraard gaat een kleine tuin hier dan nog kleiner door ogen.


Beplanting

De planten bepalen uiteindelijk een groot deel van de sfeer in de tuin. Vaste planten zijn planten die in het najaar afsterven en in het voorjaar weer uit de grond komen. Om ook in de winterperiode en het vroege voorjaar kleur in de tuin te hebben is het wenselijk om in de plantenborders bolgewassen te poten. Dat kunnen bekende bolgewassen zijn zoals sneeuwklokjes, krokussen, blauwe druifjes, narcissen en tulpen. Maar heeft u wel eens gehoord van sneeuwroem, oude wijfjes of hondstand?

In de ovaal staat onder andere kattekruid (Nepeta) en tuinsalie (Salvia nemerosa). In de buitenrand staan op een tweetal plaatsen brandkruid (Phlomis russeliana) en fraaie vrouwenmantel (Alchemilla mollis)

 

In het tuinontwerp zijn drie wintergroene leibomen (steeneiken) gedacht die het zicht op de zijmuur van de buurwoning beperken. U hoeft niet bang te zijn voor eikel overlast of processierups want veel eikels draagt de steeneik niet en ze worden zelden bevolkt door de processierups.

Dank
Dit is hun reactie op mijn verzoek voor enkele foto’s van de tuin beschikbaar te stellen:

”We hebben de tuin in februari 2021 laten aanleggen volgens jouw plan op een paar kleine wijzigingen na (randje stenen langs het gazon i.p.v. een metalen band, ronde pergola’s i.p.v. vierkante palen en aan de huiskant 2 extra pergola’s. Afgelopen voorjaar en zomer waren de planten al goed gegroeid en ook de klimop langs de hekwerken. We zijn heel blij met het ontwerp. Het is een hele fleurige tuin geworden.

Prima als je de foto’s voor de website wilt gebruiken. We vinden het leuk om er een link van te ontvangen.”

Ik wil jullie graag nogmaals bedanken voor het fijne contact en de foto’s!

Tuinontwerp: Gilbert de Jong, Schetsservice (https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/schetsservice/) (in De Tuinen van Appeltern)
Foto’s: Tuineigenaren te Ede.

©Gilbert de Jong Tuinontwep kleine tuin ©Gilbert de Jong Tuinontwep kleine tuin
©Gilbert de Jong Eerste schets ©Gilbert de Jong Eerste schets
©Tuineigenaar De tuin tijdens de aanleg ©Tuineigenaar De tuin tijdens de aanleg
©Tuineigenaar Sfeerfoto van de tuin in het tweede jaar met pergola ©Tuineigenaar Sfeerfoto van de tuin in het tweede jaar met pergola
©Tuineigenaar Sfeerfoto van de tuin in het tweede jaar ©Tuineigenaar Sfeerfoto van de tuin in het tweede jaar
©Tuineigenaar Sfeerfoto van de tuin in het tweede jaar met kleine tuinset ©Tuineigenaar Sfeerfoto van de tuin in het tweede jaar met kleine tuinset