(Click op de afbeelding voor een vergroting)
In dit artikel beschrijf ik tien goede bodembedekkers want het is best lastig om zonder uitgebreide plantenkennis nieuwe planten uit te zoeken voor een tuin.
Bij het kiezen van planten is het vooral goed kijken naar de standplaats van de planten ten opzichte van de bezonning. Gemakshalve kunnen we dan de planten indelen in zonnige standplaats, halfbeschaduwde standplaats en beschaduwde standplaats, Maar niet alleen de bezonning speelt een rol. Ook de vochthuishouding is van belang want er bestaan zonneliefhebbers die alleen goed gedijen op een vochthoudende bodem.
In dit artikel zou ik graag 10 goede bodembedekkers aan u voor willen stellen. Bodembedekkers zijn, zo geeft het woord al aan, planten die de bodem kunnen afsluiten en zo minder kans geven aan onkruidgroei. Bodembedekkers worden meestal niet hoger dan 40 tot 50 cm en kunnen worden toegepast als onderbeplanting van bijvoorbeeld struiken en bomen.
Bodembedekkers worden in groepen aangeplant en het aantal planten van 1 soort bestaan meestal uit, om een goed resultaat te krijgen, meer dan 7 planten per m2. Sommige plantensoorten, waaronder Azorella, vragen minimaal 16 planten per m2 om snel een goed sluitend resultaat te krijgen.
Afbeeldingen van deze bodembedekkers vind u in het foto-overzicht.
Achillea umbellata - Duizendblad
Mooie grijsbladige bodembedekker voor een zonnige plek in de tuin. Plant dit duizendblad eens aan als strook langs de rand van een lavendelvak. Deze achillea is ook geschikt als vakbeplanting in combinatie met vroegbloeiende bolgewassen. De bloeitijd van deze vaste plant is juni-juli en het blad wordt niet hoger dan 15 cm. 11 st/m2.
Azorella trifurcata - Azorella
Typische groenbladige bodembedekker dat qua uiterlijk wel wat weg heeft van Sedum acre (muurpeper). De planten breiden zich uit totdat de bodem bedekt is met een dichte deken. De bloei bestaat uit een geelgroene schermbloem met een zeer korte steel. Azorella stelt prijs op een zonnige standplaats maar verdraagt ook halfschaduw. Azorella bloeit in de zomerperiode en wordt dan niet hoger dan circa 5 cm. 16 st/m2.
Erodium chrysanthum ’Pink Form’ - Reigersbek
Het verschil tussen ooievaarsbek en reigersbek is te zien door de bladeren van beide planten te vergelijken. Het handvormige nervige blad van ooievaarsbek bestaat uit 3-5 tallige gelobde bladeren. Het blad van reigersbek is samengesteld of lobbig maar heeft veernervige bladeren. Deze reigersbek staat graag zonnig en bloeit vanaf het voorjaar tot in de herfst. De hoogte bedraagt circa 15-20 cm en de planten worden 30-35 cm breed, 9 st/m2.
Fragaria vesca ’Pink Panda’ - Sieraardbei
Deze sieraardbei bloeit met heldere lichtroze bloemen in de maanden april-mei. De standplaats mag iets beschaduwd zijn. Aardbeien heb ik er nooit aan gezien maar het schijn wel te kunnen al zijn de aardbeien dan niet echt lekker, Als bodembedekker presteert deze plant uitstekend. De Fragaria ’Pink Panda’ kan goed tegen droge periodes en is zelfs redelijk wintergroen. De hoogte van de sieraardbei is circa 15-20 cm. 9 st/m2.
Geranium macrorrhizum ’Ingwersen’s Variety’ - Ooievaarsbek
Meestal wordt de ooievaarsbeksoort Geranium macrorrhizum beschreven als (half) wintergroen. Dat is een extra kwaliteit bij het uitzoeken van een goede bodembedekker want dat beperkt het kiemen van onkruid in het vroege voorjaar. De hoogte van deze ooievaarsbek bedraagt ongeveer 20-25 cm en de bloei valt in de periode mei tot begin augustus. 7 st/m2.
Lamiastrum galeobdolon ’Herman’s Pride’ - Gele dovenetel
De gele dovenetel is een inheemse wintergroene plant die in elke Nederlandse provincie voorkomt. De gekweekte Lamium galeobdolon ’Herman’s Pride’ is compacter met een mooier getekend blad en ook, net als de botanische soort, wintergroen. De gele dovenetel staat graag in de halfschaduw en kan zich door vele jarenlang handhaven. De hoogte bedraagt 25-30 cm. 9 st/m2
Meer weten over Lamium galeobdolon? Bezoek de Flora van Nederland.
Leptinella squalida - Koperknoopje
Van alle hier genoemde bodembedekkers blijft Leptinella squalida het allerlaagst! Het koperknoopje wordt niet hoger dan circa 3 cm en staat graag op een zonnige plek in de tuin. Lichte schaduw wordt verdragen. De bloei met gele bloemetjes vindt plaats in de zomerperiode van juni tot augustus. Omdat koperknoopje zo laag blijft is en er gemakkelijk zaad van bijv. straatgras in waait vraagt een bodembedekking van deze planten in een plantenborder meer tijd om onkruidvrij te houden. Het is dan ook aan te raden om direct bij aanplant meer planten per m2 te planten. 16 st/m2.
Saxifraga urbium - Schildersverdriet, steenbreek
Schilderverdriet of steenbreek is een wintergroene bodembedekker met rozetvormige stugge bladeren. De witte tot lichtroze kleine bloemen staan aan het eind van 25-30 cm lange ranke stengels in de periode juni-augustus. Schildersverdriet breid zich langzaam uit maar woekert niet. 16 st/m2.
Tellima grandiflora ’Rubra’ - Franjekelk
Franjekelk staat bekend als een zeer gemakkelijke tuinplant en bodembedekker. Op moeilijke plaatsen in de tuin, zoals onder (droge) bomen, wil de franjekelk vaak gewoon nog groeien. De bloei is niet spectaculair en enigszins nonchalant te noemen. De bloeistengels hangen vaak reikhalzend over een pad. De hoogte van het blad is circa 40-50 cm. De bloemhoogte meestal zo’n 20 cm meer. 9 st/m2.
Meer weten over Tellima grandiflora? Bezoek de Flora van Nederland
Tiarella cordifolia - Schuimbloem, Perzische muts
Schuimbloem of Perzische muts is een bodembedekker voor een halfbeschaduwde tot beschaduwde tuin. De schuimbloem wordt ongeveer 15 cm hoog en de witte kaarsjes verschijnen in de periode april-mei. 9 st./m2
Voor een goed plantadvies kunt u ook een afspraak maken in De Tuinen van Appeltern met de Schetsservice. De meeste planten zijn in het park te vinden!
Tekst: Gilbert de Jong
foto’s: Gilbert de Jong